Pet namirnica koje ublažavaju nuspojave cijepljenja protiv koronavirusa

2
Radiosarajevo.ba
Pet namirnica koje ublažavaju nuspojave cijepljenja protiv koronavirusa
Pixabay / Ilustracija

Nuspojave nakon cijepljenja većinom su blage te uključuju bol na mjestu uboda, temperaturu, malaksavost i umor te traju 2 ili 3 dana.

Naravno, neki nuspojava neće uopće imati, ali ako niste među tim sretnicima, možete si malo olakšati. U tome vam mogu pomoći ova namirnice, koje jednostavno trebate dodati svojim obrocima.

Kurkuma

Kurkuma ima antibakterijska, antivirusna, antiupalna, analgetska i antifungalna svojstva. Također, jača imunitet. Kurkuminoidi i esencijalna ulja koja se nalaze u kurkumi terapeutski djeluju na tijelo.

Đumbir

Đumbir je prepun aminokiselina i enzima i značajno umanjuje upalne procese u tijelu te je dobro sredstvo protiv stresa. Navečer ga možete dodati u čaj kako biste bili opušteniji.

Zeleno lisnato povrće

Lisnato povrće sastoji se od sijetnih vlakana, vitamina c, karotenoida, folata, mangana i vitamina K. Oni mogu pomoći kod ubrzanja metabolizma i od njih se možete osjećati manje umorno.

Namirnice bogate vodom

Nakon cijepljenja treba se okrenuti namirnicama koje su bogate vodom. One će pomoći da budemo dovoljno hidratizirani nakon cijepljenja, a i održavaju temperaturu tijela normalnom. Ovdje spadaju narandže, dinje, lubenica, krastavci i brskve.

Mahunarke

Bitno je probavni sistem održavati zdravim kako bi i ostatk tijela bio zdrav. Nakon cijepljenja, stoga, u prehranu treba uključiti mahunarke koje su bogate vlaknima. To će vam dati energije, piše Times of India.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije