Pravila / Viza za posao u Njemačkoj - samo uz dokaz o vakcinaciji

05. 07. 2021. u 07:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U posljednjih sedam godina u Njemačku se iselilo 53.880 građana Bosne i Hercegovine, pokazuju službeni podaci Njemačkog zavoda za statistiku, a prema kojima je u Njemačkoj 31. decembra 2020. živjelo 211.335 građana BiH.

Od 1. januara 2021. na snagu je stupilo novo pravilo za zapadni Balkan, piše Večernji list BiH.

Time je savezna vlada i nakon 2020. godine omogućila građanima, između ostalih i Bosne i Hercegovine, privilegiran pristup njemačkom tržištu rada. Kao i dosad, ovo pravilo vrijedi za bilo koju vrstu zaposlenja, neovisno o tome posjeduje li osoba priznate kvalifikacije ili ne.

Ogroman broj građana BiH želi otići na Zapad, a većini je prvi izbor upravo Njemačka. Mnogima od njih pandemija koronavirusa pokvarila je planove, svoj put u bolji život morali su prolongirati za neka epidemiološki povoljnija vremena.

Zbog pandemije sve je stalo, međutim, svijet se polako počeo vraćati u normalno, istina, neko novo normalno. Pa je tako polako počelo i prijavljivanje građana BiH za vize, a koji se u Njemačkoj žele zaposliti po pravilu za zapadni Balkan. No, tu sad nailaze na novi problem.

"U sustavu za zakazivanje termina Veleposlanstva od početka srpnja moći ćete se registrirati u svrhu dodjele termina za podnošenje zahtjeva za izdavanje vize u svrhu zapošljavanja prema novom pravilu za zapadni Balkan, shodno članku 26. II Pravilnika o zapošljavanju (Besch V). Svakog mjeseca lista čekanja na termin bit će oslobođena za idući mjesec. Molimo da uzmete u obzir da se u slučaju velike potražnje za terminima eventualno neće moći registrirati sve zainteresirane osobe za isti mjesec. U tom slučaju idućeg mjeseca ponovno ćete imati mogućnost registrirati se - navodi se na stranici Ambasade Njemačke u BiH.

Izgleda vrlo jednostavno, međutim, postoji uvjet koji glasi:

“Molimo da se za termin registrirate tek nakon što u potpunosti budete cijepljeni protiv COVID-a i nakon što prikupite svu potrebnu dokumentaciju za zahtjev za izdavanje vize”.

Ovo bi za građane mogao biti problem veći od pronalaska posla. Cjepivo u BiH dolazi na kapaljku, nedovoljno i za prioritetne skupine. Kad će na red za cijepljenje stići radno sposobno stanovništvo BiH - niko ne može ni pretpostaviti, a vize nema bez primljene obje doze vakcine.

"Podnošenje zahtjeva za izdavanje vize moguće je samo uz predočenje dokaza o potpunom cijepljenju protiv COVID-a. Bez tog dokaza, unatoč registriranom terminu, neće vam biti dopušten ulazak u odjel za vize. Izdana viza sama po sebi ne predstavlja pravo za ulazak u Njemačku. Bez priznatog dokaza o potpunom cijepljenju ne smijete ući i bit ćete vraćeni s granice. Prijevozna poduzeća, posebno aviokompanije, mogu odbiti vaš prijevoz u Njemačku. U slučaju odbijanja ulaska na granicama, posebno u zračnim lukama, aviokompanije će organizirati povratni let do mjesta polijetanja. Moguće je da ćete morati snositi troškove", naveli su iz Ambasade.

Podsjetimo, 1. januara 2021. u Njemačkoj je stupilo na snagu novo pravilo koje predstavlja produžetak važećeg tzv. pravila za zapadni Balkan. Time je savezna vlada Njemačke omogućila da i poslije 2020. državljani Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije imaju privilegiran pristup njemačkom tržištu rada. To i dalje vrijedi za svaku vrstu zaposlenja – neovisno o tome je li kvalifikacija priznata. Produljenje navedenog pravila vrijedi zaključno s 2023.

Preduvjet za izdavanje vize ostaje i dalje pribavljanje suglasnosti Savezne agencije za rad. Također će se i dalje vršiti provjera prioriteta u pogledu njemačkih i državljana EU.

Iz Ambasade upozoravaju i da termini za koje je registracija izvršena za vrijeme valjanosti dosadašnjeg pravila za zapadni Balkan ne mogu više biti uzeti u obzir. To vrijedi i za one termine koji su već bili dodijeljeni s konkretnim datumom i vremenom, no nisu mogli biti realizirani zbog zatvaranja odjela za vize zbog koronavirusa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)