Pisanje medija: Moguće restrikcije za povratnike u Njemačku

2
Radiosarajevo.ba
Pisanje medija: Moguće restrikcije za povratnike u Njemačku
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Sve su glasniji zahtjevi za strožim korona-kontrolama za njemačke turiste koji se vraćaju u svoju domovinu.

Brzo širenje zaraznije Delta-mutacije i u samoj Njemačkoj je razlog zbog kojeg sve više premijera saveznih zemalja inzistira na zaoštravanju pravila koji se tiču testova i pravila oko izolacije za ljude koji se iz inozemstva vraćaju u Saveznu Republiku, prenosi DW.

„Kontrole metodom slučajnog uzorka koje trenutno provodi savezna policija nisu dovoljne", kaže berlinski gradonačelnik Michael Müller.

Njegov kolega iz Hamburga Peter Tschentscher kritizirao je činjenicu da je po aktualnim pravilima povratnicima iz rizičnih područja dovoljan jednokratni brzi antigenski test kako bi izbjegli karantin.

Dodao je kako bi svi povratnici iz rizičnih i područja s visokom incidencijom koji nisu cijepljeni morali automatski u samoizolaciju – koju bi mogli prekinuti negativnim PCR-testom nakon najranije pet dana u izolaciji.

„Ne želimo da se i opasnosti vrate…"

„Kontrolirati se može već prilikom ulaska u Njemačku. Ko ima odgovarajući negativni test? I onda ponovno kontrola nakon određenog perioda provedenog u izolaciji, kao provjera je li neko zaista negativan", istakao je Müller.

Već prije toga je bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek (CSU) zahtijeva da se turiste na granicama intenzivno kontrolira imaju li sa sobom rezultate testova, odnosno potvrde o cijepljenju. Tu je ideju podržao i premijer Donje Saske Stephan Weil.

Daju li stroge mjere rezultate? - undefined

FOTO: EPA: Daju li stroge mjere rezultate?

 „Izričito podržavam zahtjev za kontrolama na granicama, odnosno posjeduje li netko svježi negativni test na koronu. Upravo je oko toga do sada bilo nekih nedostataka", kazao je Weil.

Šefica vlade savezne zemlje Mecklenburg-Vorpommern, Manuela Schwesig, već je ranije upozorila: „Međunarodna putovanja ne smiju dovesti do toga da se opet inficira više ljudi i da taj virus donesu kući."

Aktualna pravila za povratnike

Po aktualnim pravilima prije povratka u Njemačku moraju se testirati povratnici iz zemalja koje se nalaze na jednoj od tih listi – a svi ostali ne moraju predočiti negativni test.

Ilustracija - undefined

Foto: EPA-EFE: Ilustracija

Zbog pada broja novih zaraza, u posljednje su vrijeme brojne turističke destinacije „izbrisane" s liste rizičnih, odnosno područja visoke incidencije. Svi povratnici iz tih zemalja (koji putuju npr. automobilom) za sada prilikom povratka u Njemačku ne moraju paziti praktički ni na kakva ograničenja. Za sve one koji se vraćaju avionom ipak postoji generalna obveza testiranja prije ponovnog stupanja na njemačko tlo.

Svi putnici avionom, bez obzira vraćaju li se iz rizičnog područja ili ne, već prije ulaska u avion moraju predati negativni test, odnosno potvrdu o kompletnom cijepljenju ili da su preboljeli COVID-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije