Predsjednik Centralne banke Njemačke o ekonomskoj krizi zbog koronavirusa

1
AA
Predsjednik Centralne banke Njemačke o ekonomskoj krizi zbog koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Predsjednik Centralne banke Njemačke (Bundesbank) Jens Weidmann izjavio je bi neto kupovinu obveznica Evropske centralne banke (ECB) u budućnosti trebalo smanjivati korak po korak u okviru Hitnog programa kupovine zbog pandemije (PEPP).

Weidmann, koji je ujedno i član Upravnog vijeća ECB-a, izjavio je u obraćanju na samitu o evropskim finansijama u Frankfurtu da je potrebno razgovarati o uvjetima pod kojima će se vanredna situacija okončati u smislu monetarne politike.

Poručio je da bi se hitne mjere u vezi s COVID-19 trebale ublažiti kako u fiskalnoj tako i u monetarnoj politici. Kako je rekao, ukoliko su određene pretpostavke o pandemiji COVID-19 tačne, 2022. neće biti godina krize.

Hitni program kupovine zbog pandemije (PEPP) Evropske centralne banke nestandardna je mjera monetarne politike pokrenuta u martu 2020. godine kako bi se suzbili ozbiljni rizici za transmisijski mehanizam monetarne politike i za perspektivu europodručja koje uzrokuje pandemija bolesti COVID-19.

PEPP je privremeni program kupovine vrijednosnih papira privatnog i javnog sektora, čija ukupna omotnica iznosi 750 milijardi eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije