Ovo povrće proglašeno je najzdravijim na svijetu: Da li ste ga ikada probali?

0
Radiosarajevo.ba
Ovo povrće proglašeno je najzdravijim na svijetu: Da li ste ga ikada probali?
Foto: Instagram / Potočarka

Potočarka je trajna zeljasta biljka iz porodice kupusnjača te je nedavno proglašena najzdravijim povrćem na svijetu.

S ocjenom 1000 od 1000, prema Indeksu agregatne gustoće hranjivih tvari (ANDI), ovo zanemareno povrće postiglo je savršen rezultat.

Potočarka je također dobila najveću ocjenu prema CDC indeksu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

IGK: Želje Vučića, Dodika i ruskih lobista o rezoluciji o genocidu neće se ostvariti u Kanadi

IGK: Želje Vučića, Dodika i ruskih lobista o rezoluciji o genocidu neće se ostvariti u Kanadi

Dobrobiti

Prema američkom Nacionalnom institutu za rak (NCIA), potočarka pomaže u obnovi oštećenih ćelija, uništava hemikalije koje štete tijelu i čak može pomoći u borbi protiv raka. Sadrži više vitamina C od citrusa poput narandži i limuna. Iznimne zdravstvene dobrobiti koje pruža ovo povrće porijeklom iz Euroazije ne staju ovdje.

Kardiolog upozorava: Ove namirnice ozbiljno ugrožavaju zdravlje vašeg srca

Kardiolog upozorava: Ove namirnice ozbiljno ugrožavaju zdravlje vašeg srca

Bogato je folnom kiselinom, vitaminom B koji je poznat po svojoj ulozi u funkcionisanju mozga te može pridonijeti kognitivnom zdravlju, poboljšati pamćenje i pomoći u kontroli stresa.

Isto tako, tvrde istraživači, potočarka može imati bitnu ulogu u zaštiti sportista od raznih povreda.

"Sportisti koji je jedu imaju više koristi od napornog vježbanja i manje potencijala za razna oštećenja tkiva", kažu.

Malo kalorija

Ima svega 11 kalorija u 100 grama pa je u prehranu možete uvrstiti bez grižnje savjesti.

Prije kuhanja grah ne potapajte u vodu, umjesto toga iskoristite ovu namirnicu

Prije kuhanja grah ne potapajte u vodu, umjesto toga iskoristite ovu namirnicu

Zbog visokog udjela vitamina K, preporučuje se kod osteoporoze i Alzheimerove bolesti. Potočarka jelima daje pomalo ljutkast okus, a njeno se lišće može pripremiti na salatu, dodati u sendviče, svježe sokove i supe, piše Gloria.hr.

Konzumirajte potočarku u umjerenim količinama jer preveliki unos može izazvati iritaciju mjehura, bubrega i želuca.

Salata od potočarke

Sastojci:

  • šaka zelene salate
  • šaka potočarke
  • 2 luka
  • 1 naribana tikvica
  • 2 mrkve
  • 4 paradajza
  • 3-4 kašike suncokretovih sjemenki
Majoneza nije negativac kakvim se predstavlja: Ovo su njene dobrobiti

Majoneza nije negativac kakvim se predstavlja: Ovo su njene dobrobiti

Priprema:

  • Natrgajte salatu na manje komade. Nasjeckajte luk, naribajte mrkvu i tikvicu. Paradajz narežite na četvrtine
  • Prelijte dresingom po vašem izboru

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije