Prije kuhanja grah ne potapajte u vodu, umjesto toga iskoristite ovu namirnicu

4
Radiosarajevo.ba
Prije kuhanja grah ne potapajte u vodu, umjesto toga iskoristite ovu namirnicu
Foto: Pixabay / Grah, Ilustracija

Mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i sjemenke spadaju u zdrave namirnice, ali mogu biti veoma štetne za organizam zbog fitinske kiseline.

Ova kiselina vezuje važne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink. Kao rezultat toga, oni se izlučuju iz tijela pre vremena, odnosno prije nego što donesu bilo kakvu korist našem organizmu.

Digestivni trakt ne sadrži "barijeru" koja će zaštititi od fitinske kiseline koja sprječava organizam da apsorbuje minerale, bjelančevine i masti. Posljedica je deficit važnih nutrijenata a koji će dalje uzrokovati probleme mišićno-koštanog, imunološkog i probavnog sistema. Fitinska kiselina je jedan od najčešćih uzroka anemije usled nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca, prema Svketskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), istakla je endokrinologinja Zuhra Pavlova.

Savjeti koji će vam olakšati trudnoću

Savjeti koji će vam olakšati trudnoću

Koje namirnice su bogate fitinskom kiselinom

Među namirnicama koje sadrže veliku količinu fitinske kiseline, endokrinološkinja je izdvojila zob, rižu, pšenicu, sve žitarice, pasulj, sočivo, kikiriki, grašak i soju. Također, problematični su i neki od orašastih plodova kao što su lješnici, bademi i orasi. Velika količina fitinske kiseline nalazi se i u sjemenkama suncokreta, maka, lana, tikve i susama.

Donosimo četiri slasna recepta Veljka Barbierija, nadahnuta mitom o Afroditi

Donosimo četiri slasna recepta Veljka Barbierija, nadahnuta mitom o Afroditi

Sve ove namirnice sadrže veliki broj hranljivih materija koje su potrebne tijelu, uključujući vlakna, pa zato ne treba odustati od njih, kaže Pavlova.

Kako se osloboditi fitinske kiseline

Pavlova je navela nekoliko načina za neutralisanje ove kiseline. Jedan od njih je toplotna obrada. Ova metoda smanjuje sadržaj fitinske kiseline za 30-35 posto. Najbolji efekat se, pak, postiže potapanjem namirnice u vodu. Jedini nedostatak ove metode jeste što zahtjeva dugo vremena.

Grah
Foto: Coolinarika: Grah

Na primjer, smeđa riža će morati da se ostavi u vodi 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, bijela riža devet sati, biserni ječam šest sati.... Za bolje rezultate možete da dodate malo sirćeta ili limunovog soka u vodu.

Enfokrinologinja je predložila još jedan način koji pomaže da se neutrališe fitinska kiselina, a to je da se "problematične" namirnice potope u surutku. Također, prilikom klijanja pasulja i žitarica, količina fitinske kiseline se smanjuje za otprilike pola. Kombinovana obrada namirnica je najbolji metod, kaže Pavlova. Ako se ista hrana prvo potopi, pa kuva ili peče, tako će se iz nje najviše "izbaciti" fitinska kiselina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije