Prijedlog za ručak: Kako da skuhate najbolji grah za 45 minuta bez pretis lonca

0
Radiosarajevo.ba
Prijedlog za ručak: Kako da skuhate najbolji grah za 45 minuta bez pretis lonca
Foto: Coolinarika / Grah

Nije baš tako jednostavno pripremiti grah, koji je i dalje među omiljenim jelima na ovim prostorima.

Glavno pitanje kada neko priprema grah jeste: može li nekako brže da se skuha?

Ima tu različitih teorija i trikova, a koji ne podrazumijevaju da grah potopite prethodne noći u hladnu vodu.

Kosovska policija negira da je prešla granicu sa Srbijom

Kosovska policija negira da je prešla granicu sa Srbijom

Jedna od varijanti je korištenje ekspres lonca, koji skraćuje proces kuhanja i to ne samo kod graha.

Ako nemate ekspres lonac, onda ćete morati da primijenite neki od savjeta koje iskusniji kuhari koriste već godinama

Već kod prvog kuhanja graha (količina koju vi želite) u vodu dodate jednu kašičicu sode bikarbone. Ostavite grah da se kuha najmanje 15 minuta, nakon toga ocijedite vodu i dodajte malo ulja.

Dobro podnosi minuse i tjera šetočine: Ovaj prelijepi cvijet morate imati u svojoj 'kolekciji'

Dobro podnosi minuse i tjera šetočine: Ovaj prelijepi cvijet morate imati u svojoj 'kolekciji'

Dobro promiješajte, kako bi bili sigurni da je ulje raspoređeno po svakom zrnu.

Dolijte hladnu vodu u grah. Ostavite da se krčka 45-50 minuta i trebalo bi da imate potpuno skuhan grah.

Grah
Foto: Finirecepti.net: Grah

I na kraju, ali svakako, ne najmanje važno – vrijeme za kuhanje graha zavisi prije svega od njegove vrste i kvaliteta.

Nekvalitetan i star grah možda se i nikada ne skuha da bi bio kao što treba da bude, nezavisno od vremena koje provede u šerpi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije