Vrijeme je za grah: Zašto ga ne biste napravili "po makedonski"

Radiosarajevo.ba
Vrijeme je za grah: Zašto ga ne biste napravili "po makedonski"
Foto: Wikipedia / Gravče na tavče

Gravče na tavče je originalno makedonsko jelo, pa ako ste u nedoumici šta ćete praviti za ručak, evo prijedloga. Ukoliko nemate baš sve sastojke, ili ne volite neki od začina iz originalnog recepta, poput ljutih papričica, slobodno ih izostavite, tavče prilagodite vašim ukusima, makar i ne jeli "original". 

Potrebno: 

50 dkg bijelog graha (ako više volite, možete koristiti i smeđi) 
40 dkg suhih rebara ili komad nekog drugog suhog mesa 
3 kašike ulja
2 glavice luka
2 svježe crvene roga paprike
1 mala kašika crvene paprike u prahu
1 velika kašika brašna
3 režnja bijelog luka 
1 feferon 
1  svježi paradajza
1 vezica svježeg peršuna
sol i biber po ukusu

Priprema: 

Grah namočiti u zasoljenu vodu te ga ostaviti da se namače u drižideru odnosno na nižoj temperaturi. Nakon toga vodu baciti, a grah isprati pa ga staviti u lonac s vrućom vodom i kuhati 2,dva i pol do tri sata na laganoj temperaturi.

Umjesto ovako kuhanog graha, može se upotrijebiti i grah iz konzerve.

Suha rebra narezana na kocke skuhati, a vodu od suhog mesa sačuvati za kasnije. Na ulju zastakliti na kockice narezani luk i malo podliti s vodom u kojoj su se kuhala rebarca pa pirjati na laganoj vatri petnaestak minuta. Dodati također na kockice narezanu rog papriku, sitno nasjeckani češnjak, feferon i paradajz. Sve zajedno pirjati još desetak minuta. Dodati sitno narezani peršin i brašno, posoliti i pobiberiti pa podliti s otprilike 3 dcl vode os mesa i kuhajte desetak minuta nakon što zavrije pa dodati kuhani grah, piše recepti.hr.

Sve preselite u glinenu posudu za pečenje (može i keramička, a ako nemate ništa od toga, onda u obični pleh). Dodati još preostale vode od suhog mesa i nepokriveno zapeći u rerni na 200°C otprilike 45 minuta.

Izvaditi iz pećnice i poslužiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije