Višesatno kuhanje u bakrenom loncu: Donosimo vam recept za tradicionalni Hercegovački lonac
Hercegovački lonac je tradicionalno jelo za koje je potrebno meso, začini i dosta različitog svježeg povrća.
Još bolje ukoliko je povrće organsko.
Vrhunski ukus se postiže višesatnim kuhanjem na vatri u bakrenom loncu.
Određen jednomjesečni pritvor Muhamedu Ajanoviću, mjere zabrane Dalili Hakalović
Domaćin Adnan iz Blagaja se potrudio da napravi Verige ili Hercegovački lonac na način kako su ga pripremali naši preci.
Sastojci:
- teleće i juneće meso
- paradajz
- paprika
- bijeli luk
- crveni luk
- krompir
Začinsko bilje:
- kadulja
- peršun
- bosiljak
- sol
- biber
- voda
Bosanski lonac: Recept za jelo sa stoljetnom tradicijom
Priprema:
Nema jedinstvenog recepta za Hercegovački lonac i uglavnom se koristi sezonsko svježe povrće iz vrta ili kupljeno na pijaci. Iako se jelo može pripremati u uobičajnom posuđu koje imamo u kuhinji, tradicionalno se priprema na vatri i u bakrenom loncu. Tako jelo dobija specifične i bogatije okuse i mirise.
- Na početku je potrebno na laganoj vatri dinstati luk kojem se dodaje meso, uglavnom juneće i teleće.
- Meso i luk se dinstaju nekoliko minuta te se dodaje isjeckano povrće: paprike, paradajz, krompir, mrkva, te začinsko bilje: bosiljak, peršun i kadulja. Po želji se može dodati i drugo povrće i začinsko bilje.
- Potom se dodaje voda i sve se kuha na laganoj vatri tri sata uz povremena miješanja kako bi se okusi sjedinili i kako bi se ravnomjerno skuhalo povrće i meso.
- Pred kraj se dodaju osnovni začini: sol i biber, piše Deutche Welle.
Video pogledajte OVDJE
Prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.