Bosanski lonac: Recept za jelo sa stoljetnom tradicijom

3
Radiosarajevo.ba
Bosanski lonac: Recept za jelo sa stoljetnom tradicijom
Foto: gastro.24sata.hr / Ilustracija

Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine koje porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosnepretpostavlja se da se spremao kao radničko jelo bosanskih rudara.

Do današnjih dana jelo je pretrpjelo znatne promjene – prvotno se pripremalo u puno skromnijem izdanju, ali je u osnovi to i danas tipičan složenac, kakav poznaju i ostale kuhinje Mediterana.

Sastojci (za 8 – 10 osoba):

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

500 – 700 g  junećeg, telećeg, ovčjeg ili jarećeg mesa - po želji,
1 mala glavica kupusa – isjeći je na 8 do 10 dijelova,
1/2 kg krompira – isjeckanog na kocke,
1/2 kg tikvica,
300 g graška,
4 glavice luka – isjeći svaku na 4 do 6 dijelova,
4 velike mrkve – 2 isječene na kolutove i 2 izrendane,
4 ploda bamije – isjeckane na kolutove,
3 velike crvene paprike ili babure,
3 paradajza – isječeni na krupne komade,
2 velika peršuna sa sve listovima – isječeni na kolutove,
1 glavica bijelog luka,
2 kašike vegete,
1 kašika soli,
1 kašika slatke mljevene paprike,
1 kašičica bibera


Priprema:

Meso isjeći na komade i malo propržiti sa crvenim lukom da dobije šmek i pusti mast. Zatim dodati na dno posude krompir, samo malo propržiti, pa dodati redom i slagati ostalo izmiješano povrće, i na kraju dodati začine i preliti vodom do vrha tako da budu potopljene sve namirnice.
Poklopiti keramičku posudu ili lonac i staviti u rernu ili još bolje kuhati na tihoj ali pravoj vatri. Na umjerenoj temperaturi krčkati 3 do 5 sati.

Tajna za dobar Bosanski lonac je u nekoliko jednostavnih stvari:
- Keramička posuda za kuhanje ili kazan
- Količina namirnica – što više to bolje
- Krčkanje na tihoj vatri – što duže to bolje
- Masno meso u dovoljnoj količini

U bosanski lonac neko dodaje i sirće, ali to nije originalni bosanski recept, pišu Recepti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije