Olakšat će vam kuhanje: Pomagala imaju funkcije za koje mnogi ne znaju...

0
Radiosarajevo.ba
Olakšat će vam kuhanje: Pomagala imaju funkcije za koje mnogi ne znaju...
Foto: Pexels / Ilustracija

Stalno ih koristite, a ne znate za ovo!

Čini se da bi i najjednostavnija kuhinjska pomagala trebala dolaziti s uputstvima za upotrebu jer po svemu sudeći mnogi nemaju pojma kako ih sve mogu koristiti.

Društvene mreže prepune su savjeta na račun toga kako se "zaista" treba koristiti sasvim svakodnevne predmete, poput kuhinjske cjediljke i posude za kuhanje s ručkom.

Važna utakmica za Bordo tim: FK Sarajevo dočekuje Velež

Važna utakmica za Bordo tim: FK Sarajevo dočekuje Velež

Neki nas baš i nisu uvjerili da "to pogrešno radimo cijeli život", no neki su nas malo posramili. Zar je zaista moguće da to nismo znali? Izdvajamo par savjeta koje se isplati isprobati u praksi - sasvim je moguće da će nam, kako tvrde oni koji su ih objavili, promijeniti život. Ili barem način na koji kuhamo.

Jeste li znali da rupica u dugačkoj ručki posude za kuhanje služi za odlaganje kuhače? Sve što bi trebalo napraviti je kuhaču koju koristimo za miješanje hrane koja se upravo kuha utaknuti u rupicu i bit će nam pri ruci, a izbjeći ćemo i prljanje kuhinjskih površina.

Mnogi su mislili da služi za vješanje posude o kuku na zidu...

Tako to rade majstori - evo kako napraviti 'savršenu' kajganu

Tako to rade majstori - evo kako napraviti 'savršenu' kajganu

Još jedna rupica ima sasvim praktičnu namjenu: ona na kuhinjskom alatu kojim se vade špagete. Ako je vjerovati savjetodavcima sa društvenih mreža, od pomoći će nam biti pri odmjeravanju količine špageta koju ćemu staviti na kuhanje.

Evo još jednog savjeta vezanog uz rupice, samo ovaj puta u množini: čini se da svi pogrešno koristimo cjediljku. Umjesto da hranu koju treba procijediti izlijemo skupa s vodom u cjediljku postavljenu u sudoperu, neki tvrde da bi trebalo staviti cjediljku na lonac, poput poklopca, te potom izliti vodu niz slivnik. Nama se ovo čini kao recept za opekotine, no neki navode da im je "promijenio život".

Ilustracija / Posuđe
Foto: Pexels: Ilustracija / Posuđe

Još malo o rupicama. Jeste li čuli za onaj savjet prema kojem je ribež potrebno postaviti vodoravno, a ne okomito? Navodno je takav način korištenja jednostavniji, i iziskuje manje energije te garantuje manje nereda.

I na kraju jedan iz kategorije "ne mogu vjerovati da ovo ne znam": pretinac ispod rerne ne služi za čuvanje posuda za pečenje. Namjena mu je puno sofisticiranija: trebao bi čuvati toplinu ispečene hrane do posluživanja. Doduše, za to će vam sasvim dobro poslužiti i sama rerna, naravno ugašena, ali ovo je dobar trik za situacije kad nakon glavnog jela treba još ispeći i prilog ili desert, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije