Ovo je ubjedljivo najnezdraviji način spremanja jaja: Možda su ukusna, ali su vrlo štetna

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je ubjedljivo najnezdraviji način spremanja jaja: Možda su ukusna, ali su vrlo štetna
Foto: Pexels / Ilustracija / Jaja na oko

Bjelanca su nevjerovatan vegetarijanski izvor bjelančevina, a žumanca su puna vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein.

Da bi dobili najbolje od jaja, treba pripaziti na koji način ih pripremate. Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.

"Ako pržite jaja na puteru, možda ćete poništiti neke zdravstvene blagodati jaja. Jaja su prirodno bogata bjelančevinama i s malo zasićenih masnoća, ali čim smjesi dodate puter, zasićena masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo, jer je prekomjerna zasićena masnoća u ishrani usko povezana sa srčanim bolestima", kaže dijetetičarka Katherine Basbaum.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Dijetalne smjernice za Amerikance 2020. – 2025. godine predlažu da se unos zasićenih masnoća smanji na manje od 10% ukupnih kalorija dnevno. Korištenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdravu masnoću koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dodaje dijetetičarka Tara Tomaino.

"Prženje na visokim temperaturama oksidira ulja, koja mogu da podstaknu upalu u tijelu. Zato treba koristiti ulja koja se dime tek na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se sprečila oksidacija", kaže dijetetičarka Rebecca Washuta.

Je li česta konzumacija jaja loša za zdravlje?

Je li česta konzumacija jaja loša za zdravlje?

Kako je najbolje pripremiti jaja?

"Pripremanje jaja s minimalno masnoća ili upotreba nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada zdravija su alternativa", kaže Tomaino.

Osim kako ih kuhate, bitno je i s čim jedete jaja, piše Žena.

"Poslužite jaja s obilnom porcijom povrća kako bi dobili dodatne nutrijente i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, špinata i rukole izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput brokula, paprike i luka", savjetuje Tomaino.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije