Kuhar otkrio zašto ne biste trebali držati jaja u frižideru
Popularni britanski chef James Martin savjetuje da se jaja ne drže u frižideru jer im to, kaže, utječe na okus.
"Razlog je to što jaja "upijaju" miris, pa i okus druge hrane u frižideru, što može utjecati na njihov okus", objasnio je.
Naime, ljuska od jaja je porozna pa zato može lako "pokupiti" druge mirise, a to ovaj chef, kako kaže, često u svom restoranu iskoristi da poboljša omlet.
Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"
"Kad imam npr. tartufe, stavim ih u zdjelu s rižom i na vrh stavim jaja pa sve poklopim prozirnom folijom i ostavim preko noći. Kad ujutro razbijem ta jaja koja su stajala pokraj tartufa i samo s njima napravim kajganu, ona će imati okus kao da je napravljena s tartufima", rekao je James za Dailyrecord.
Gdje je najbolje držati jaja: Prema Agenciji za standarde hrane, jaja je ipak najbolje držati u frižideru, ali ako prema savjetu ovog chefa želite to izbjeći, bitno je da ih držite na nekom hladnom i suhom mjestu, u hladnijoj prostoriji u kojoj se temperatura ne mijenja naglo, javlja Vecernji.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.