Koliko dugo smiju stajati tvrdo kuhana jaja i kako ih pravilno čuvati u frižideru?
![Koliko dugo smiju stajati tvrdo kuhana jaja i kako ih pravilno čuvati u frižideru?](https://storage.radiosarajevo.ba/article/523059/871x540/jaja-guljenje-april2023-arhiv.jpg?v1701245191)
Priprema tvrdo kuhanih jaja nije zahtjevna i brzo je gotova. Sve što vam treba su desetak minuta, frižider i lonac vode. No, znate li koliko dugo tvrdo kuhana jaja traju nakon kuhanja?
To može biti malo zagonetno. Prema stručnjacima American Egg Board-a, tvrdo kuhana jaja u ljusci (neoguljena) mogu se čuvati do sedmicu dana u frižideru.
Međutim, oguljeno tvrdo kuhano jaje trebalo bi konzumirati isti dan kada je oguljeno.
![Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554781/300x185/vivianne-robinson-olimpijske-igre-pariz-olimpijada-jugoslavija-bih-26juli24-prntscjpg3.jpg?v1722026706)
Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'
Može zvučati paradoksalno da tvrdo kuhana jaja, bila ona oguljena ili ne, ne traju toliko dugo kao svježa jaja, koja mogu potrajati tri do pet sedmica u frižideru, iako su kuhana.
Postoji razlog za to, kako objašnjava Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA): "Kada su jaja u ljusci tvrdo kuhana, zaštitni omotač se ispire, ostavljajući otvorene pore u ljusci gdje bakterije mogu prodrijeti i uzrokovati kontaminaciju." Ovo znači da tvrdo kuhana jaja neće trajati toliko dugo kao sirova, neoštećena jaja u frižideru.
![Koliki krvni pritisak se smatra opasnim?](https://storage.radiosarajevo.ba/article/522691/300x185/pritisak.jpg?v1701004409)
Koliki krvni pritisak se smatra opasnim?
Kako biste osigurali sigurnost tvrdo kuhanih jaja koje planirate konzumirati kasnije, USDA preporučuje brzo hlađenje u ledenoj vodi odmah nakon kuhanja i stavljanje u frižider najkasnije dva sata nakon kuhanja.
"Nikada nemojte ostavljati kuhana jaja ili jela s jajima izvan frižidera duže od dva sata, ili jedan sat ako je temperatura iznad 30°C."
Zašto? Postoji opasnost od razvoja bakterija i kvarenja.
Ako nosite tvrdo kuhano jaje na posao kao dio obroka, preporučljivo ga je staviti u uredski frižider odmah po dolasku, piše Večernji list.
Također je dobro čuvati tvrdo kuhana jaja odvojeno od sirovih jaja. Ako se pak dogodi miješanje, postoji trik za razlikovanje: jednostavno zavrtite jaje.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.