Orašasti plod koji smanjuje masnoće, kolesterol, rizik od Alzheimerove bolesti i demencije

0
Radiosarajevo.ba
Orašasti plod koji smanjuje masnoće, kolesterol, rizik od  Alzheimerove bolesti  i demencije
Foto: Večernji list / Orašasti plodovi

Makadamija, koja potječe iz Australije, prvotno je nazivana "orah Queenslanda" od strane prvih doseljenika iz Europe. Njezine plodove, do sredine 19. stoljeća, konzumirali su isključivo domoroci. Fascinantno je da je ime "makadamija" dobila prema prezimenu australskog prijatelja jednog njemačkog botaničara.

Osim svog izuzetnog okusa, makadamija je visoko cijenjena i kao najbolji izvor ulja među orašastim plodovima. Njezine masne kiseline, posebice alfa-linolenska i oleinska kiselina, čine je posebno vrijednom. Oleinska kiselina pokazuje otpornost na oksidaciju, čime štiti stanične membrane od peroksida, oksidacije i oštećenja.

Istraživanja su potvrdila da uključivanje makadamije u prehranu smanjuje razinu masnoća i LDL kolesterola u krvi, pridonoseći tako zdravlju srca. Osim toga, preporučuje se dodavati je u salate, žitarice za doručak ili različite vegetarijanske namaze, čineći je odličnim izborom za užinu umjesto čipsa.

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

S obzirom na visok sadržaj vlakana, makadamija također pridonosi regulaciji zdrave probave. Uvođenje više vlakana u prehranu, uz dovoljno vode, preporučuje se za opće zdravlje crijeva, no važno je postupno povećavati količinu vlakana, piše Slobodna Dalmacija.

Osim toga, makadamija orah sadrži korisnu vrstu vitamina E, poput tokotrienola, koji je povezan s poboljšanjem zdravlja mozga. Njegovo uključivanje u prehranu može smanjiti rizik i usporiti napredovanje Alzheimerove bolesti i demencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije