Stručnjaci upozoravaju: Osobe koje piju ove lijekove ne bi trebale piti kafu

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju: Osobe koje piju ove lijekove ne bi trebale piti kafu
Foto: Unsplah / Kafa

Stručnjaci su otkrili da redovita konzumacija kafe može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka, pretilosti i depresije, kao i rizik od smrti.

Istraživanja o tome su objavljena u stručnim medicinskim časopisima British Medical Journalu i Journal of American College of Cardiology.

Prema tim istraživanjima neki ljubitelji kafe trebali bi izbjegavati kafu ako uzimaju određene lijekove.

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

S drugim lijekovima trebali biste barem osigurati dovoljno vremena između uzimanja i ispijanja kafe.

Ako uzimate ove lijekove, bolje je potpuno izbjeći kafu:

  • Lijekovi za dijabetes
  • Aminofilin za astmu
  • Lijekovi za Alzheimerovu bolest
  • Antidepresivi
Naučnici sve bliži otkriću lijeka za Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest: Ovo bi moglo biti ključno

Naučnici sve bliži otkriću lijeka za Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest: Ovo bi moglo biti ključno

Lijekovi koji se nipošto ne smiju kombinovati s kafom:

  • Antihipertenzivi i antipsihotici
  • Lijekovi za liječenje hipotireoze
  • Lijekovi za prehladu i alergije
  • Risedronatna kiselina u slučajevima osteoporoze

Preporuka: Uvijek potražite savjet ljekara.

Lijekovi za dijabetes

Iako situacija studije nije sasvim jasna, postoje dokazi da bi dijabetičari koji uzimaju lijekove za dijabetes trebali izbjegavati kafu ili druga pića koja sadrže kofein.

Prema pregledu različitih studija, pokazalo se da kofein može smanjiti učinke inzulina i oralnih hipoglikemijskih sredstava.

Zaštitite se od bolesti uz ova 4 napitka: Pijete li ih?

Zaštitite se od bolesti uz ova 4 napitka: Pijete li ih?

Osim toga, istraživanja pokazuju da konzumacija kafe može uzrokovati skokove šećera u krvi i smanjiti osjetljivost na inzulin. Zato bi dijabetičari koji ne piju nikakve lijekove trebali barem smanjiti količinu kafe koju piju, ako već ne žele potpuno izbjeći piće.

Aminofilin za astmu

Lijek koji se koristi za astmu je aminofilin. Lijek se propisuje i bolesnicima s hroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB). Između ostalog, proširuje bronhe, stimulira dišne ​​mišiće i namijenjena je za olakšanje oboljelima.

Međutim, neke nuspojave mogu se pojaviti s aminofilinom, uključujući nesanicu, pad krvnog tlaka, mučninu i povraćanje, proljev, žgaravicu, glavobolju, drhtanje udova ili lupanje srca, piše Fenix.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Nuspojave lijekova protiv astme mogu se pojačati kafom.

Druga pića s kofeinom i hrana kao što su čaj, kakao i čokolada također se ne preporučuju, prema mrežnoj informacijskoj službi američke Nacionalne biblioteke medicine, Medline Plus.

Lijekovi za Alzheimerovu bolest

Lijekovi kao što su donepezil, rivastigmin i galantamin povećavaju razine neurotransmitera acetilkolina. To ponovno potiče komunikaciju između živčanih stanica i tako može ublažiti simptome Alzheimerove bolesti. Međutim, studija iz 2017. pružila je dokaze da velika konzumacija kafe posebno može pogoršati učinke spomenutih lijekova.

Antidepresivi

Antidepresivi spadaju u obje kategorije: postoje znanstveni dokazi da ih se ne smije uzimati s kafom i da se općenito ne slažu dobro s konzumacijom kafe.

Studija iz Bostona došla je do zaključka da antidepresiv fluvoksamin pojačava nuspojave kafe ili kofeina, što može dovesti do, primjerice, problema sa spavanjem ili lupanja srca.

Osim toga, kada se uzima svakodnevno, čini se da lijek usporava razgradnju kofeina, dopuštajući mu da se nakuplja u tijelu, pokazuju istraživanja.

Antihipertenzivi i antipsihotici

Ova studija također je pokazala da kombinacija kafe i drugih lijekova također može smanjiti učinak. To uključuje antihipertenzive i antipsihotike.

Navedeno bi moglo biti dio tretmana za osobe koje pate od shizofrenije, manije, velikih depresivnih poremećaja i drugih psihičkih problema.

Lijekovi za liječenje hipotireoze

Osobe koje pate od hipotireoze uzimaju: lijekove s levotiroksinom (također L-tiroksin). Ovo je umjetni nadomjesni hormon štitnjače koji nadoknađuje nedostatak hormona tiroksina uzrokovan bolešću.

Međutim, studije pokazuju da ispijanje kafe tokom uzimanja lijekova nije dobra ideja. Kafa može smanjiti apsorpciju aktivnog sastojka, barem u pojedinačnim slučajevima više od pola.

Lijekovi za prehladu i alergije

Kafa ne smanjuje učinkovitost lijekova protiv prehlade i alergija, ali lijekovi mogu, naprotiv, pojačati djelovanje kofeina. Pseudoefedrin se koristi i za prehladu i za peludnu groznicu za ublažavanje simptoma.

Uzeto zajedno s kafom može izazvati simptome poput nemira i poremećaja spavanja. Razlog: I pseudoefedrin i kofein su stimulansi koji stimuliraju središnji živčani sustav. Zbog toga pseudoefedrin može uzrokovati da kafa ima veći učinak na tijelo.

Iz opisanih razloga feksofenadin, koji se također koristi za liječenje peludne groznice ili koprivnjače, ne smije se piti kafom.

Risedronatna kiselina u slučajevima osteoporoze

Osobe koje boluju od osteoporoze također bi trebale pripaziti na konzumaciju kafe – osobito ako uzimaju risedronatnu kiselinu. Uzimate li lijek s kafom, njegova se učinkovitost može smanjiti više od pola. Za uzimanje tableta preporuča se prije jela i gutati ih samo s čistom vodom. To omogućuje tijelu da iskoristi punu količinu lijeka.

Ako želite biti sigurni da lijekovi imaju najbolji mogući učinak, prije prvog uzimanja potražite savjet liječnika. Ne samo, nego i u odnosu na kombinaciju s kafom ili kofeinom. Tako se možete uvjeriti koje bi količine kafe i koji vremenski razmak između uzimanja lijeka i ispijanja kafe bili idealni. Ili u kojim slučajevima biste trebali potpuno izbjegavati kafu ili kofein.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije