Šta se dešava? Kafa, kakao, mango i lubenice nestaju, evo zbog čega?

0
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava? Kafa, kakao, mango i lubenice nestaju, evo zbog čega?
Foto: Pexels / Ilustracija

Rizik da će biljke poput kafe, kakaa, lubenica i manga nestati sve je veći zato što nestaju insekti koji ih oprašuju, pokazala je nova studija naučnika sa Univerzitetskog koledža Londona (UCL) i Muzeja prirodne istorije iz Britanije.

Studija objavljena u časopisu Science Advances istraživala je povezanost klimatskih promjena, korišćenja zemljišta i uticaja na biodiverzitet oprašivača, otkrivajući veliku opasnost za oprašivanje usheva na globalnom nivou.

U studiji su skupljeni podaci sa 1.507 farmi širom svijeta i napravili katalog od 3.080 vrsta oprašivača, što je pokazalo zabrinjavajući trend – kombinovani pritisak klimatskih promjena i poljoprivrednih aktivnosti doveo je do značajnog opadanja i broja i raznolikosti insekata oprašivača.

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Biljke koje zavise od životinja da ih oprašuju čine 75 posto svih usjeva. Model koji su napravili istraživači pokazao je kakve su prijetnje za usjeve do 2050. godine.

Lubenica
Foto: Pixabay: Lubenica

"Naše istraživanje pokazuje da su tropske biljke u najvećem riziku kada je riječ o usjevima i gubicima zbog nestanka oprašivača, uglavnom zbog klimatskih promjena i korišćenja zemljišta.

Dok su rizici najveći u regionima poput potsaharske Afrike, sjevernog djela Južne Amerike i jugoistočne Azije, posljedice bi bile globalne zbog trgovine usjeva koji zavise od oprašivača", rekao je dr Joe Millard sa Muzeja prirodne historije iz Londona, glavni autor studije.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Kao najugroženije biljke naveli su kafu, kakao, mango i lubenice.

"Kako broj insekata opada, tako opada i broj usjeva koji od njih zavise. U nekim slučajevima, usjeve je moguće oprašiti ručno, ali biće potrebno više radne snage i cijene će skočiti", rekao je dr. Millard.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Doktor Tim Newbold, profesor UCL i koautor studije, rekao je da klimatske promjene predstavljaju prijetnju ne samo za prirodno okruženje i biodiverzitet, već da mogu da utiču i na ljudske živote.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

"Neophodna je globalna akcija za usporavanje klimatskih promjena, kao i za smanjenje širenja obradive zemlje, ali i zaštitu insekata oprašivača", rekao je on, prenosi UCL.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije