Kombinacija koju volimo: Kako kafa s mlijekom utječe na zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Kombinacija koju volimo: Kako kafa s mlijekom utječe na zdravlje
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Nedoumice oko omiljenog napitka, kafe, često izazivaju zbunjenost. Koliko često je sigurno konzumirati kafu i kako se slaže s mlijekom? Na ova pitanja odgovara profesorica fizičke hemije, dr. Svetlana Stanišić, koja pruža jednostavne smjernice.

"Možete konzumirati kafu onako kako vam najviše odgovara, jer sve zavisi o vašem ukusu. Kafa i mlijeko su po sebi korisni napici, svaki sa svojim karakteristikama. Kafa sadrži određene antioksidanse i fitohemikalije koje mogu pozitivno utjecati na vaše zdravlje. S druge strane, mlijeko je bogato hranljivim sastojcima. Kada se pomiješaju, važno je napomenuti da ne stvaraju nikakve toksične spojeve", objasnila je dr. Svetlana Stanišić.

Međutim, postoji i nekoliko negativnih aspekata ove kombinacije. Prema njenom mišljenju, kada se kafa i mlijeko konzumiraju zajedno, može doći do usporene apsorpcije hlorogene kiseline iz kafe, a ova kiselina djeluje kao polifenol s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

To znači da mlijeko može usporiti apsorpciju korisnih komponenata iz kafe. S druge strane, kafa također može smanjiti apsorpciju kalcija iz mlijeka.

"Kafa i mlijeko se međusobno djelomično ometaju, što znači da se smanjuje apsorpcija korisnih sastojaka iz oba napitka", dodala je dr. Stanišić na svom Instagram profilu.

Također je skrenula pažnju na još jedan aspekt - kalorije.

"Danas se često koristi punomasno mlijeko s visokim sadržajem masti od 10% za napitke poput raznih kafa s mlijekom. Ovo mlijeko može sadržavati znatne kalorije, približno onoliko koliko biste unijeli s jednim obrokom. Važno je zapamtiti da kalorije u ovim napicima nisu samo one povezane s kafom", zaključila je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije