Jeste li znali? Evo kako voda poboljšava vašu jutarnju kafu

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali? Evo kako voda poboljšava vašu jutarnju kafu
Foto: Printscreen / Youtube / Kafa

Za mnoge od nas, jutro bez kafe je nezamislivo, no znate li da biste jutarnju kafu trebali piti s čašom vode?

"Kofein sam po sebi djeluje kao diuretik, potičući mokrenje, a voda će nadoknaditi izgubljenu tekućinu", objašjava dr. Philippa Kaye, doktorica opće prakse.

Ostanak hidratiziranim ključan je za vašu dobrobit, stoga je važno osigurati unos dovoljne količine tekućine kako biste nadoknadili gubitak zbog znojenja i probave.

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

"Pijenje vode uz jutarnju kafu smanjuje rizik od dehidracije, što je posebno važno jer čak i blaga dehidracija može utjecati na vašu fizičku i mentalnu izdržljivost. Osjećat ćete se budnije, poboljšat ćete probavu, spriječiti zatvor i potaknuti metabolizam", dodaje doktorica.

Tijelu je potrebna tekućina za podmazivanje zglobova, regulaciju tjelesne temperature, prijenos i izlučivanje hranjivih tvari. Neki čimbenici, poput vježbanja, topline i lijekova, mogu ubrzati gubitak tekućine.

Držite li vi ključeve automobila u frižideru? Žvuči suludo, ali evo u čemu je stvar

Držite li vi ključeve automobila u frižideru? Žvuči suludo, ali evo u čemu je stvar

S obzirom na to da noću ne pijemo, tijelo često ujutro pati od blage dehidracije, posebno ako spavate u prevrućoj sobi ili konzumirate alkohol noć prije.

Za mnoge, ispijanje hladne vode ujutro također pomaže da se razbude. Dehidracija nas može uspavati i izazvati vrtoglavicu, no čaša vode odmah ujutro može to spriječiti, osiguravajući da tkiva i organi brže dobiju potrebnu tekućinu.

Iako je voda često istaknuta kao najzdravije piće, to ne znači da svatko mora započeti dan čašom vode", napominje dr. Philippa. Nekima je, primjerice, ako ne mogu doručkovati, najbolje popiti čašu mlijeka jer sadrži proteine i masti.

"U svakom slučaju, bitno je popiti nešto odmah ujutro uz kafu, a sami odlučite hoće li to biti voda ili neko drugo piće", zaključuje doktorica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije