Držite li vi ključeve automobila u frižideru? Žvuči suludo, ali evo u čemu je stvar

1
Radiosarajevo.ba
Držite li vi ključeve automobila u frižideru? Žvuči suludo, ali evo u čemu je stvar
Foto: Pexels / Ilustracija

Automobilski ključevi evoluirali su s vremenom. Sada su opremljeni elektroničkim sistemom koji omogućuje daljinsko zaključavanje ili otključavanje automobila pomoću elektroničkog čipa.

Ovaj ključ zamjenjuje tradicionalni ključ koji nema elektroničkih komponenti i omogućuje vam mehaničko otvaranje vrata. Međutim, ovaj tehnološki razvoj ne štiti vaš automobil u potpunosti od krađe.

Zapravo, lopovi mogu zaplijeniti vaš automobil jednostavnim signalom vašeg elektroničkog ključa.

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Tehnologija je svakako u službi čovjeka, ali ponekad se može okrenuti protiv njega. Iako su elektronički ključevi praktičniji, ostaje činjenica da ih je moguće hakirati. Lopovi vam mogu ukrasti auto, a da vam ne ukradu ni ključeve. Naučite kako zaštititi svoj automobil uz jednostavan i praktičan savjet.

Stavite ključeve automobila u zamrzivač: Trik koji rješava veliki problem

Ideja se može činiti iznenađujućom i neočekivanom, ali stavljanje ključeva u zamrzivač može biti spas! Automobil vam mogu ukrasti, a da vam lopov uopće ne uzme ključeve. U ovom slučaju, lopov je u blizini vašeg doma i koristi softver za primanje signala vašeg elektroničkog ključa vašeg automobila. Naime, u svakom ključu nalazi se elektronički čip koji omogućuje otvaranje vrata zahvaljujući signalu koji šalje.

Pomoću softvera lopovi mogu probiti šifru čipa i na taj način otključati i ukrasti vaš automobil. Oni čak mogu napraviti kopiju ključa, jednostavno zahvaljujući signalu koji su uspjeli uhvatiti.

Tinejdžerka osvojila automobil nakon što je otišla na - sahranu nepoznate osobe

Tinejdžerka osvojila automobil nakon što je otišla na - sahranu nepoznate osobe

Ipak, kako biste zaštitili svoje ključeve od krađe, stavite ih u zamrzivač ili frižider. Metalni slojevi u vašem kućanskom aparatu blokirat će signal s vaših ključeva, tako da ga lopovi neće moći hakirati. Međutim, imajte na umu da je važno prvo provjeriti s proizvođačem kako biste bili sigurni da gel ne može oštetiti vaše ključeve.

Koji su još trikovi za zaštitu ključeva automobila od krađe?

Osim ključeva u frižideru, možete pribjeći sljedećim trikovima kako biste spriječili lopove da presretnu signal vaših ključeva.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Koristite aluminijsku foliju za zaštitu ključeva automobila

Kako biste spriječili lopove da vam hakiraju ključeve, zamotajte ih u aluminijsku foliju. Na taj način lopovi neće moći presresti signal vaših ključeva.

Koristite mikrovalnu kako biste spriječili krađu ključeva automobila

Umjesto da svoje ključeve stavljate u frižider, možete ih spremiti u mikrovalnu. Opet, metalni okvir vašeg kućanskog uređaja zaštitit će vaš signal ključa od hakera. Ipak, pazite da ne uključite mikrovalnu jer to može uzrokovati ozbiljna oštećenja, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije