Da li znate koja je razlika između bijelih i smeđih jaja i da li je sve do kokoške?

0
Radiosarajevo.ba
Da li znate koja je razlika između bijelih i smeđih jaja i da li je sve do kokoške?
Foto: Pexels / Jaja / Ilustracija

Čini se da je kupovina jaja jednostavan posao. Međutim, razlike postoje u kvalitetu, sorti i boji.

Kada je riječ o bijelim i smeđim jajima, postavlja se pitanje koja je bitna razlika?

Naime, boja ljuske jajeta zavisi od rase kokoške koja nosi jaje, a ne od ishrane, životne sredine ili drugih faktora.

Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru

Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru

Imajte u vidu da su i bijela i smeđa jaja prirodna, kao i druge nijanse sive boje. Ne postoji apsolutno nikakva razlika u ukusu ili kvalitetu jajeta na osnovu boje ljuske. Razlika je u genima.

"Bijela jaja legu kokoške sa bijelim perjem, dok žuta jaja legu koke sa šarenim i crvenim perjem. Takođe, postoji i vrsta Amerukana kokoški koje legu jaja sa plavom ljuskom", objašnjavaju stručnjaci sa Univerziteta Kornel u SAD.

Da li ste ikada ugledali crvenu tačkicu u jajetu? Evo šta bi to moglo značiti

Da li ste ikada ugledali crvenu tačkicu u jajetu? Evo šta bi to moglo značiti

Jedan od uzgajivača, Vladimir Petrović kaže da boja ljuske zavisi od vrste kokošaka.

"Bijela jaja u sebi imaju manje holesterola, slađa su i bjelance se bolje muti. Ona su rjeđa, ali su i traženija. Dakle, boja ljuske nema veze sa ishranom kokošaka, već ima veze sa bojom žumanceta. Kada kokoška jede komponente koje imaju više crvenog pigmenta, žumance je žuće. Ali i ono manje žuto je odličnog kvaliteta. Kokoške hranimo prirodnom hranom, ječmom, sojom, žitima, dodajemo i vitamine", objasnio je Petrović.

S druge strane, nutricionista Milka Raičević smatra da su jaja bez obzira na boju ljuske zdrava i da ih treba jesti nekoliko puta sedmično. Stručnjaci ukazuju na to da konzumiranje jaja može da odigra vitalnu ulogu u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje, objavljeno u časopisu "Nutrients", pokazalo je da jedenje između jednog i tri jajeta sedmično "izgleda da štiti" od bolesti, prenose srbijanski mediji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije