Da li znate koja je razlika između bijelih i smeđih jaja i da li je sve do kokoške?

0
Radiosarajevo.ba
Da li znate koja je razlika između bijelih i smeđih jaja i da li je sve do kokoške?
Foto: Pexels / Jaja / Ilustracija

Čini se da je kupovina jaja jednostavan posao. Međutim, razlike postoje u kvalitetu, sorti i boji.

Kada je riječ o bijelim i smeđim jajima, postavlja se pitanje koja je bitna razlika?

Naime, boja ljuske jajeta zavisi od rase kokoške koja nosi jaje, a ne od ishrane, životne sredine ili drugih faktora.

Ibro Berilo na slobodi, ali neće moći biti načelnik Trnova. Advokat najavio žalbu na jednu odluku

Ibro Berilo na slobodi, ali neće moći biti načelnik Trnova. Advokat najavio žalbu na jednu odluku

Imajte u vidu da su i bijela i smeđa jaja prirodna, kao i druge nijanse sive boje. Ne postoji apsolutno nikakva razlika u ukusu ili kvalitetu jajeta na osnovu boje ljuske. Razlika je u genima.

"Bijela jaja legu kokoške sa bijelim perjem, dok žuta jaja legu koke sa šarenim i crvenim perjem. Takođe, postoji i vrsta Amerukana kokoški koje legu jaja sa plavom ljuskom", objašnjavaju stručnjaci sa Univerziteta Kornel u SAD.

Da li ste ikada ugledali crvenu tačkicu u jajetu? Evo šta bi to moglo značiti

Da li ste ikada ugledali crvenu tačkicu u jajetu? Evo šta bi to moglo značiti

Jedan od uzgajivača, Vladimir Petrović kaže da boja ljuske zavisi od vrste kokošaka.

"Bijela jaja u sebi imaju manje holesterola, slađa su i bjelance se bolje muti. Ona su rjeđa, ali su i traženija. Dakle, boja ljuske nema veze sa ishranom kokošaka, već ima veze sa bojom žumanceta. Kada kokoška jede komponente koje imaju više crvenog pigmenta, žumance je žuće. Ali i ono manje žuto je odličnog kvaliteta. Kokoške hranimo prirodnom hranom, ječmom, sojom, žitima, dodajemo i vitamine", objasnio je Petrović.

S druge strane, nutricionista Milka Raičević smatra da su jaja bez obzira na boju ljuske zdrava i da ih treba jesti nekoliko puta sedmično. Stručnjaci ukazuju na to da konzumiranje jaja može da odigra vitalnu ulogu u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje, objavljeno u časopisu "Nutrients", pokazalo je da jedenje između jednog i tri jajeta sedmično "izgleda da štiti" od bolesti, prenose srbijanski mediji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije