Je li česta konzumacija jaja loša za zdravlje?
Jedna od namirnica oko čije se zdravstvene koristi lome koplja već decenijama, među nutricionistima i doktorima, svakako su jaja.
Jaja spadaju među najraširenije i najčešće konzumirane namirnice.
Svi smo čuli za slogan 'Svako jutro jedno jaje organizmu snage daje' stoga pokušajmo objasniti koje imaju benefite i kako ih je najbolje upotrebljavati, ne bi li nam prehrana bila zdrava i uravnotežena.
Prvi vikend u novembru: Prošetajte sa nama ulicama Sarajeva
Nutritivna vrijednost jaja
Jaja su izvrstan izvor nutrijenata. Jedno jaje sadrži između 4,5 i 6 grama proteina, polovica te količine nalazi se u bjelancetu. Upravo se bjelance smatra idealnim izvorom proteina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim omjerima.
Od ukupnih masti u jajetu, više od polovice otpada na nezasićene masne kiseline. Također, jaja su veliki izvor kolina, luteina, željeza, riboflavina, odnosno vitamina B2, folne kiseline, biotina, vitamina B12 , vitamina D te vitamina E.
Kuhar otkrio zašto ne biste trebali držati jaja u frižideru
Željezo u žumancetu jajeta, poput željeza u mesu, ima visoku bioraspoloživost; stoga se jaje preporučuje skupinama koje su rizične na deficit željeza. Jaje je jedan od najboljih prehrambenih izvora kolina.
Jedno jaje, opet ovisno o veličini, ima 65 do 75 kcal, te 185 do 215 mg kolesterola, stoga se ipak ne preporučuje pretjerana konzumacija kod ljudi s povišenim holesterolom, a oni trebaju izbjegavati i majonezu, kao i sve namirnice koje u sebi sadrže veliki udio jaja.
Zdrava za mozak
Kolin je nutrijent koji je potreban za održavanje dobroga zdravlja, on je osnovna komponenta mnogih struktura u staničnim membranama, čija fleksibilnosti i integritet ovisi o adekvatnoj opskrbi kolinom. Stoga je kolin neophodan u održavanju funkcije i zdravlja mozga.
Kardiovaskularno zdravlje
Proteini u žumancetu jaja, kao i kolin i neki vitamini B skupine mogu utjecati na smanjenje nivoa homocisteina, sugerišu da konzumiranje jaja može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.
Za oči
Budući da su izvrstan izvor luteina i zeaksantina, ona pomažu i u očuvanju zdravlja očiju i izoštravanja vida.
Zdravija koža, kosa i nokti
Dobar su izvor biotina, vitamina koji sudjeluje u metabolizmu i masti i ugljikohidrata te stoga konzumiranje jaja može potaknuti stvaranje energije. Ovaj vitamin također izravno sudjeluje u održavanju zdrave kože kose i noktiju.
Poznato je da mnoge žene svoju bujnu i zdravu kosu održavaju nanoseći na nju nekoliko puta mjesečno masku od jaja, koja je čini blistavijom i sjajnijom, a lako se napravi u kućnoj upotrebi.
Prehrambena vrijednost i učinci za zdravlje
Popis dobrih strana konzumacije jaja doista je poduži. Žumance se rano može uvesti u prehranu djeteta, dok se bjelance ne preporučuje do navršene godine dana radi mogućih alergijskih reakcija.
Jaja se mogu uključiti u prehranu mladih, odraslih te starijih osoba, budući da posjeduju temeljne nutrijente za rast i održavanje tjelesnih struktura. Nadalje, pojačavaju i prehrambenu vrijednost druge hrane, ako se dodaju u nju, a budući da imaju nisku razinu purina, odličan su izvor proteina za ljude oboljele od gihta.
Nisu kontraindicirana u prevenciji i liječenju ateroskleroze, a kuhano jaje bez dodanih masnoća dobro će podnijeti sve osobe, osim osoba sa bolestima žuči, kojima se konzumacija ne preporučuje.
Koliko je sigurna konzumacija jaja?
Vrlo često povezuje ih se sa salmonelom, posebno s bakterijom Salmonella Enteritidis koja je samo jedna od mnogobrojnih vrsta i sojeva tih bakterija). Ta se bakterija nalazi u jajetu, ali ne na ljusci, stoga je najvažnija termička obrada namirnice. Na taj se način mogućnost zaraze smanjuje na minimum, praktično ni ne postoji, piše Živim.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.