Ovo je hrana koju možete jesti navečer, a koja neće utjecati na debljanje i zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je hrana koju možete jesti navečer, a koja neće utjecati na debljanje i zdravlje
Foto: Usnplash / Ilustracija

Nova istraživanja o prehrambenim navikama sugeriraju da odabir zdravih međuobroka prije spavanja može pozitivno utjecati na san i opće zdravlje.

Umjesto kalorične hrane s visokim udjelom soli, stručnjaci preporučuju konzumaciju hrane koja je bogata proteinima i vlaknima, poput određenih sireva i mesa.

Pureća prsa

Puretina je bogata aminokiselinom L-triptofan, koja je poznata po tome što potiče osjećaj pospanosti, opuštenosti", izjavila je dijetetičarka Marissa Meshulam.

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Činjenica je da je upravo radi toga ovo meso odlično kao večernji zalogaj. Naime, bjelančevine će smanjiti osjećaj gladi, dok je triptofan poticaj za dobar san.

Sir i krekeri od orašastih plodova

Idealan međuobrok ima proteine i vlakna, a to vrijedi i za obrok prije spavanja. To znači da se na listi nalaze i sir te krekeri od orašastih plodova. I sir ima triptofan, stoga je odličan prije sna, tumači stručnjakinja.

Povrće i humus

Preporuka za večernji obrok je i povrće poput mlade mrkve, paradajza i krastavaca.

Moćan napitak: Detoks čaj koji čisti jetru, a može otopiti i bubrežne kamence

Moćan napitak: Detoks čaj koji čisti jetru, a može otopiti i bubrežne kamence

Uz humus povrće postaje pravi cjeloviti obrok. Humus je najbolje napraviti kod kuće, no ako je kupovni treba pogledati etiketu ima li šećer.

"Ljudi često zaboravljaju jesti povrće. Ako ste propustili dozu ovih proizvoda tokom dana, iskoristite ih noću. Uz to, dvije kašike humusa pružaju proteine, vlakna i potpuno zadovoljstvo", naglasila je dijetetičarka Amanda Frankeny.

Pistacije

Pistacije su odličan izvor vlakana, proteina i minerala poput magnezija i bakra, zatim vitamina E, folne kiseline. Također su odličan izvor i monozasićenih masnoća

"Pistacije imaju masti i proteine te nam daju nešto melatonina", pojasnila je Meshulam.

Maslac od banane i oraha

Banana je odličan cjeloviti obrok, sadrži kalij koji utječe na opuštanje mišića.

Stručnjaci otkrivaju: Da li bi trebali izbjegavati jaja ako imate visok holesterol?

Stručnjaci otkrivaju: Da li bi trebali izbjegavati jaja ako imate visok holesterol?

"Banana sadrži kalij koji pomaže opustiti vaše mišiće i složene ugljikohidrate koji reguliraju skokove šećera u krvi koji vas mogu držati budnima. Kombinirajte ju s maslacem od kikirikija, zdravim, zasitnim izvorom masti i triptofana, koji izaziva pospanost", naglasila je Frankeny.

Dijetetičarka Barbara Ruhs ističe važnost ravnoteže u prehrani tokom dana te naglašava koristi dodatnog međuobroka prije spavanja ili više manjih obroka tokom dana kako bi tijelo dobilo potrebne hranjive tvari.

Osim toga, ističe se važnost prepoznavanja stresa i tjeskobe kao mogućih uzroka noćnih buđenja te preporučuje opuštajuće biljne čajeve poput mente ili kamilice.

Za optimalan san, važno je osigurati ugodan i prozračan prostor za spavanje. No, ako se noćna buđenja ponavljaju, stručnjaci preporučuju posjetu liječniku radi isključenja mogućih zdravstvenih problema koji bi mogli utjecati na san, piše 24Sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije