Najvažnije vrste povrća koje biste trebali uključiti u svoju ishranu svakodnevno

0
Radiosarajevo.ba
Najvažnije vrste povrća koje biste trebali uključiti u svoju ishranu svakodnevno
Foto: Pexels / Ilustracija

Povrće je ključni sastojak zdrave prehrane, no mnogi od nas ne konzumiraju dovoljno raznovrsnih vrsta povrća, otkrivaju istraživanja provedena 2019. godine.

Unos preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno može značajno smanjiti rizik od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti, moždani udar i rak. No, važno je znati koje vrste povrća trebate redovito konzumirati kako biste osigurali optimalno zdravlje.

Britanska doktorica Deborah Lee istaknula je tri vrste povrća koje bi se trebale redovito nalaziti na vašem jelovniku, bez obzira na to volite li ih jesti ili ne.

Za nekoliko sati vanredno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a: Obratit će se Schmidt i Cvijanović

Za nekoliko sati vanredno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a: Obratit će se Schmidt i Cvijanović

Kelj pupčar

Kelj pupčar, iako jedna od manje popularnih vrsta povrća, izuzetno je zdrav. Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima, što ga čini izvrsnim izborom za očuvanje zdravlja. Kelj pupčar je bogat vlaknima, što pomaže u održavanju pravilne funkcije crijeva i snižavanju holesterola. Preporučuje se konzumacija jedne do tri porcije kelja pupčara sedmično, oko 80 grama po porciji.

Špinat

Špinat je još jedno izuzetno zdravo povrće koje obiluje esencijalnim mineralima poput željeza i magnezija te vitaminom C. Osim toga, špinat sadrži nitrata koji pomažu u održavanju krvnog pritiska pod kontrolom i štite od raka želuca. Preporučuje se konzumacija dva do tri puta sedmično, u količini od dvije pune supene kašike kuhanog špinata.

Nemojte bacati vodu od maslina: Može biti jako korisna

Nemojte bacati vodu od maslina: Može biti jako korisna

Patlidžan

Iako možda nije omiljeno povrće mnogih, patlidžan je izuzetno bogat vlaknima, antioksidansima i antocijaninima. Antocijanini, koji patlidžanu daju tamno ljubičastu boju, dokazano smanjuju rizik od srčanih bolesti i pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Preporučuje se konzumacija jedne trećine patlidžana ili 80 grama dnevno.

Iako je važno pratiti preporučeni dnevni unos povrća, također je bitno raznovrsno birati vrste povrća kako biste osigurali sve potrebne hranjive tvari za optimalno zdravlje, poše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije