Nemojte bacati vodu od maslina: Može biti jako korisna
![Nemojte bacati vodu od maslina: Može biti jako korisna](https://storage.radiosarajevo.ba/article/539709/871x540/masline-april2024-pexels.jpg?v1712040125)
Masline u staklenkama dolaze plutaju u "soku", odnosno salamuri od maslina, koja je mješavina vode, sirćeta i soli.
Vjerovatno čim pojedete posljednju maslinu, ostatke salamure izlijete u odvod, no možete je iskoristiti na više načina. Zapravo ima i mnogo zdravstvenih blagodati, piše Bon Appetit.
Maslinov "sok" sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti, smanjenju holesterola, poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od dijabetesa tipa II. Uz protuupalna svojstva, sadrži i vitamin E, što znači da ga možete upotrijebiti za masiranje tjemena i tako potaknuti rast kose.
![Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554767/300x185/bosna-i-hercegovina-olimpijske-igre-pariz-bih-mesud-pezer-larisa-ceric-26juli24-prntsc.jpg?v1722016769)
Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade
Osim zdravstvenih blagodati, sadrži i gomilu aroma, slično kao infuzirana ulja. Budući da je sok samo mješavina sirćeta, vode i soli, možeš ga koristiti na približno isti način kao što biste koristili obično sirćet ili ulje za začinjavanje jela. Ukratko, slobodno počnite dodavati sok od masline u svoju svakodnevnu prehranu.
Sok od masline ima slani, kiseli i slastan okus okus, pa čini izvrsnu marinadu za meso. Pomoću njega možete marinirati odreske i napraviti preljeve za salate. Može se koristiti umjesto vode u umacima za pizzu i tjesteninu.
U mediteranskoj kuhinji često se koriste masline pa je ona dobro mjesto za traženje inspiracije za primjenu ove tekućine - naprimjer humus, hljeb od maslina i umaci na bazi jogurta, piše Večernji.
![Genijalan trik: Sve što vam treba su narandža, nož i maslinovo ulje](https://storage.radiosarajevo.ba/article/539695/300x185/diy-narandza-maslinovo-ulje-april2024-ps-yt.jpg?v1712034837)
Genijalan trik: Sve što vam treba su narandža, nož i maslinovo ulje
Još jedan razlog zašto biste svakako trebali sačuvati sok od maslina jest priprema martinija. Preporučujemo pripremu ovog koktela dodavanjem 15 ml soka maslina, 30 ml gina ili votke i 15 ml vermuta.
Ako želite bezalkoholni martini sa okusom maslina, upotrijebite sok od maslina s gaziranom vodom za paleo faux martini. Ako želite sačuvati ovu tekućinu nakon što su masline pojedene, prebacite ga iz staklenke u hermetički zatvorenu posudu i držite do sedam dana u frižideru ili dva mjeseca u zamrzivaču.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.