Nemojte bacati vodu od maslina: Može biti jako korisna

1
Radiosarajevo.ba
Nemojte bacati vodu od maslina: Može biti jako korisna
Foto: Pexels / Masline

Masline u staklenkama dolaze plutaju u "soku", odnosno salamuri od maslina, koja je mješavina vode, sirćeta i soli.

Vjerovatno čim pojedete posljednju maslinu, ostatke salamure izlijete u odvod, no možete je iskoristiti na više načina. Zapravo ima i mnogo zdravstvenih blagodati, piše Bon Appetit.

Maslinov "sok" sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti, smanjenju holesterola, poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od dijabetesa tipa II. Uz protuupalna svojstva, sadrži i vitamin E, što znači da ga možete upotrijebiti za masiranje tjemena i tako potaknuti rast kose.

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

Osim zdravstvenih blagodati, sadrži i gomilu aroma, slično kao infuzirana ulja. Budući da je sok samo mješavina sirćeta, vode i soli, možeš ga koristiti na približno isti način kao što biste koristili obično sirćet ili ulje za začinjavanje jela. Ukratko, slobodno počnite dodavati sok od masline u svoju svakodnevnu prehranu.

Sok od masline ima slani, kiseli i slastan okus okus, pa čini izvrsnu marinadu za meso. Pomoću njega možete marinirati odreske i napraviti preljeve za salate. Može se koristiti umjesto vode u umacima za pizzu i tjesteninu.

U mediteranskoj kuhinji često se koriste masline pa je ona dobro mjesto za traženje inspiracije za primjenu ove tekućine - naprimjer humus, hljeb od maslina i umaci na bazi jogurta, piše Večernji.

Genijalan trik: Sve što vam treba su narandža, nož i maslinovo ulje

Genijalan trik: Sve što vam treba su narandža, nož i maslinovo ulje

Još jedan razlog zašto biste svakako trebali sačuvati sok od maslina jest priprema martinija. Preporučujemo pripremu ovog koktela dodavanjem 15 ml soka maslina, 30 ml gina ili votke i 15 ml vermuta.

Ako želite bezalkoholni martini sa okusom maslina, upotrijebite sok od maslina s gaziranom vodom za paleo faux martini. Ako želite sačuvati ovu tekućinu nakon što su masline pojedene, prebacite ga iz staklenke u hermetički zatvorenu posudu i držite do sedam dana u frižideru ili dva mjeseca u zamrzivaču.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije