Ovaj recept je hit: Marinirana piletina u sosu od koje će vam 'krenuti voda na usta'
Jelo poznato kao 'Butter Chicken' osvojilo je društvene mreže, a sasvim je jasno i zašto. Riječ je o jelu od piletine koja je zahvaljujući dobro začinjenoj marinadi sočna i mekana tako da se topi u ustima, dok je sos u kojem se poslužuje svilenkasto gladak i bogat.
Priprema ovog raskošnog jela puno je jednostavnija nego što bi se očekivalo, a svi koji su isprobali recept tvrde da je jelo fantastično ukusno.
Na popisu sastojaka su brojni začini od kojih neke možda nećete imati pri ruci pa vam predlažemo da ih zamijenite curryjem u prahu, a ghee (pročišćeni maslac) koji se spominje u receptu možete zamijeniti kombinacijom maslaca i ulja u jednakim omjerima. Umjesto lišća korijandera možete koristiti peršun, a umjesto svježeg paradajza konzervirani.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
Sastojci:
- 800 g pilećih bataka ili prsa bez kostiju i kože
Brzi ljetni ručak: Napravite slasnu grčku musaku
Za marinadu:
- 120 ml jogurta
- 1 1/2 kašike usitnjenog bijelog luka
- 1 kašika naribanog đumbira
- 2 kašikice garam masale
- 1 kašikica kurkume
- 1 kašikica mljevenog kima
- 1 kašikica crvenog čilija u prahu
- 1 čajna kašikica soli
Za sos:
- 400 g paradajza
- 240 ml vrhnja za kuhanje
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike gheeja
- 1 luk
- 1 1/2 kašike nasjeckanog bijelog luka
- 1 kašika naribanog đumbira
- 1 kašika šećera
- 1 1/2 kašikice mljevenog kima
- 1 1/2 kašikice garam masale
- 1 1/4 kašikice soli (ili po ukusu)
- 1 kašikica mljevenog korijandera
- 1 kašikica crvenog čilija u prahu
Savršeno jelo za ljetne večeri: Mesne okruglice sa tjesteninom
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za marinadu pa im dodajte piletinu. Ostavite da se marinira 30 minuta do sat vremena (ili preko noći).
U širokoj i dubokoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. U dvije-tri ture pržite komade piletine dok ne porumene, po 3 minute sa svake strane. Ostavite sa strane i držite na toplom.
U istoj tavi zagrijte maslac ili ghee. Pržite nasjeckani luk dok ne omekša, dodajte mu bijeli luk i đumbir te dinstajte 1 minutu dok ne zamiriše, zatim dodajte mljeveni korijander, kumin i garam masalu. Neka se kuha oko 20 sekundi uz povremeno miješanje.
Po Barbie receptu: Ružičasta tjestenina osvojila korisnike društvenih mreža
Dodajte usitnjeni paradajz, čili u prahu i sol pa pustite da lagano kuha oko 10-15 minuta, povremeno miješajući dok se sos ne zgusne i potamni.
Maknite s vatre, stavite smjesu u blender i miksajte dok ne postane glatka. Možda ćete trebati dodati nekoliko kašika vode.
Ulijte sos nazad u tavu. Umiješajte vrhnje i šećer, dodajte piletinu i kuhajte desetak minuta dok se piletina ne skuha, a sos postane gust.
Ukrasite nasjeckanim korijanderom i poslužite s rižom, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.