Po Barbie receptu: Ružičasta tjestenina osvojila korisnike društvenih mreža

0
Radiosarajevo.ba
Po Barbie receptu: Ružičasta tjestenina osvojila korisnike društvenih mreža
Foto: Printscreen / TikTok / Barbie tjestenina

Svijet je zarazila Barbiemanija. Učinak ovog filma ne samo da je zabavio publiku širom svijeta, već je poslužio mnogim entuzijastima da na razne načine prikažu što sve mogu kroz rozu boju.

Pa tako i u svijetu kulinarstva. Zašto bi tjestenina morala biti jednolična kada je možemo na zdrav način učiniti rozom, zar ne?

Glavni sastojak ove Barbie inspiracije je cvekla.

Goran Vinčić za Radiosarajevo.ba: Ljudima je dosta politike. Ideja mog stand-upa nije da pametujem

Goran Vinčić za Radiosarajevo.ba: Ljudima je dosta politike. Ideja mog stand-upa nije da pametujem

Ovo povrće bogato esencijalnim hranjivim tvarima poput željeza, magnezija, kalija, vitamina B i ostalih minerala se nakon što se pomiješa s mascarponeom, parmezanom, limunom i bijelim lukom dobiva baršunasti, ružičasti umak.

Uz to, najviše cijenimo jednostavnost i uštedu vremena, a to je upravo ono što priprema ovog jela nudi.

Gotov za 15 minuta: Za današnji ručak pripremite tjesteninu sa graškom i pestom

Gotov za 15 minuta: Za današnji ručak pripremite tjesteninu sa graškom i pestom

S ovom svježom, ljetnom tjesteninom i Barbie bi se sigurno složila!

Sastojci: 

  • 3 cvekle srednje veličine - očišćene i naribane
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1½ kašičice soli (podijeljeno)
  • 360 g mascarponea (podijeljeno)
  • 1 ocijeđen limun (sok i korica)
  • 1 režanj bijelog luka (grubo nasjeckan)
  • 45 g ribanog parmezana (plus dodatno za posluživanje)
  • pola kašičice bibera
  • 255 g tjestenine
  • bosiljak, za posluživanje

Priprema:

  • Zagrijte rernu na 200 stepeni. Očišćenoj cvekli dodajte maslinovo ulje i ½ kašičice soli. Cveklu čvrsto zamotajte u dva sloja aluminijske folije i stavite je na lim za pečenje.
  • Kad se rerna zagrije, cveklu pecite 50 minuta do sat vremena dok ne omekša. Izvadite je iz folije i ostavite je da se malo ohladi prije nego što je obrišite papirnatim ubrusom. Narežite je na četvrtine i ostavite sa strane.
Recept dana: Zapečena tjestenina sa lososom

Recept dana: Zapečena tjestenina sa lososom

  • Ohlađenu cveklu dodajte u blender zajedno s preostalom soli, mascarponeom, limunovim sokom, koricom od limuna, bijelim lukom, ribanim parmezanom i paprom. Blendajte jednu do dvije minute dok sve dok smjesa ne postane sjedinjena i glatka. Po želji dodajte još soli i bibera.
  • Skuhajte tjesteninu prema uputama na kutiji dok ne postane al dente. Ocijedite tjesteninu, uz šoljicu vode od kuhanja, i vratite je u lonac. Na srednjoj vatri umiješajte umak od cvekle tako da se rezanci ravnomjerno prekriju, dodajući malo vode za tjesteninu da se sve još više prožme.

Na svaku porciju tjestenine stavite još malo mascarponea, maslinovog ulja, malo limuna i ukrasite bosiljkom. Poslužite odmah, piše Živim.hr.

Pogledajte i ovaj TikTok video od četiri sastojka:

@tastyuk

Barbie Pasta 💖 WE ARE OBSESSED! @Ems Foodie Fix makes it with only 4 ingredients and it taste amazing #barbie #barbiepasta #barbiemovie #pinkpasta #recipe

♬ Barbie World - <3

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije