Brzi ljetni ručak: Napravite slasnu grčku musaku

0
Radiosarajevo.ba
Brzi ljetni ručak: Napravite slasnu grčku musaku
Foto: Coolinarika / Grčka musaka

Musaka je jedno od jela koje svi vole, ali se mnogi ustručavaju je pripremiti jer zahtijeva ponešto kulinarskog angažmana.

Kod musake jednostavno nema požurivanja i kuhanja na brzinu. No zato se svaki trenutak uloženog truda isplati.

Musaka je izvorno grčko jelo, kod nas najčešće priprema s krompirom, a originalni recept uključuje i patlidžane.

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Još je jedan detalj jako bitan za pravu grčku musaku: slojeve mesa, krompira i patlidžana treba zaliti umakom nalik na bešamel. Taj bogati, kremasti umak za čiju pripremu treba potrošiti nešto vremena jer ga je važno dugo kuhati, osigurat će da musaka ostane sočna i kremasta. Isprobajte ovaj recept i nećete se razočarati.

Sastojci:

  • 750 g mljevene junetine ili janjetine
  • 400 g paradajza
  • 5 patlidžana
  • 3 krompira 
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 glavice luka
  • 2 režanj bijelog luka
  • 2 kašike paste od paradajza 
  • 1 kašičica šećera
  • 1 čaša crnog vina
  • 1 list lovora
  • prstohvat cimeta 
  • sol, biber
Male tajne velikih majstora: 3 glavne greške zbog kojih nam se blitva s krompirom ne skuha dobro

Male tajne velikih majstora: 3 glavne greške zbog kojih nam se blitva s krompirom ne skuha dobro

Za umak:

  • 900 ml mlijeka
  • 120 g maslaca 
  • 120 g brašna
  • 100 g sira tvrdog sira
  • 2 žumanceta
  • sol

Priprema:

  • Patlidžane narežite ih na kriške, posolite i ostavite da odstoje oko pola sata pa ih ocijedite, posušite i ispržite na dosta ulja (možete ih i ispeći u pećnici pokapane s malo ulja).
  • Krompir narežite na kriške debljine oko pola centimetra pa ih ispržite na ulju (ili ispecite). Začinite ih s malo soli.
  • Za mesni umak zagrijte maslinovo ulje u široj tavi, dodajte nasjeckani luk i dinstajte ga dok ne omekša. Dodajte mljeveno meso, pa ga razbijte kuhačom na manje komade. Kad uhvati boju, dodajte bijeli luk i pastu od paradajza te dinstajte dok bijeli luk ne zamiriše i omekša.
  • Ulijte crno vino, promiješajte i pričekajte da ispari. Dodajte konzervisani paradajz, šećer, prstohvat cimeta, 1 lovorov list, sol i biber te pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko 30 minuta ili dok većina tekućine ne ispari. 
Idealan ručak za ljetne dane: Salata sa bijelim grahom i rukolom

Idealan ručak za ljetne dane: Salata sa bijelim grahom i rukolom

  • Za umak otopite maslac na laganoj vatri, dodajte mu brašno uz neprestano miješanje, a kad uhvati boju zalijte toplim mlijekom i dobro promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok ne dobijete gustu kremu. Posudu zatim maknite sa šporeta i umiješajte žumanca, sol, biber i većinu naribanog sira (dio ostavite za posipanje). Brzo sve izmiješajte, da se jaja ne zgrudaju. Jednu kašiku umaka dodajte u mesni umak.
  • Zagrijte rernu na 180 stepeni
  • Na dno posude za pečenje dimenzija 30X20 centimetara stavite malo ulja pa posložite krompire, a na njih stavite pola količine patlidžana. Prekrijte ih mesnim umakom pa na to stavite drugi sloj patlidžana, prekrijte ga kremastim umakom i pospite naribanim sirom. Pecite musaku oko sat vremena i pustite je da se malo ohladi prije rezanja, kako bi se umak stisnuo, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije