Novi način za kuhanje graška: Ovako će biti puno ukusniji i slađi
Uskoro započinje sezona mladog graška, omiljenog proljetnog povrća kojeg svi rado pripremamo tokom cijele godine, a dok se ne pojavi u ponudi se pomažemo zamrznutim koji mora se priznati, ne zaostaje puno za svježim.
Ipak, svježe je svježe, naročito kad je mlado i tek ubrano. Teško se može mjeriti s domaćim proljetnim graškom skuhanim s ljubavlju. Ni jedno povrće nije tako slatko, a ponekad, nažalost, ni grašak nije tako sladak i fin kao što smo očekivali.
Kako ga vi pripremate? Vjerovatno kao i većina: Izdinstate malo luka, ubacite mrkvu izrezanu na kockice i sve pospete s brašnom, da se stvori zaprška, pa zalijete vodom. Možda ste praktičan tip pa ga samo ubacite u vrelu vodu? Nutricionisti bi vam na to imali par zamjerki, počevši od zaprške koja je teška za probavu, do kuhanja povrća u puno vode, jer se tako gube vrijedni hranjivi sastojci.
Nevjerovatni snimci erupcije vulkana na Islandu pokazali zastrašujuću moć prirode
Kako biste bili sigurni da vas grašak, mladi ili zamrznuti, neće razočarati, ali i da će zadržati sve svoje nutrijente, isprobajte ovaj način pripreme.
Nije tradicionalan kao spomenuti, ali vrijedi ga isprobati jer garantuje dobar okus, lijepu dozu slatkoće i nema straha od gubitka vitamina i minerala.
Predstavljeni planovi za smanjenje upotrebe pesticida: Da li je opskrba hranom u opasnosti?
Otopite malo maslaca, dodajte grašak i poklopite pa pustite da se grašak kuha u vlastitoj tekućini. Kad je pustio vodu dodajte mu sasvim malo šećera, tek prstohvat - dva, učinit će veliku razliku. Na kraju posolite.
Ovako skuhan grašak možete pomiješati s rižom, dodati ga tjestenini ili ga poslužiti kao prilog uz meso i druga jela, piše Slobodnadalmacija.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.