Očaravajuća ideja: Vrijeme je za oslić iz rerne sa sosom i rižom

Radiosarajevo.ba
Očaravajuća ideja: Vrijeme je za oslić iz rerne sa sosom i rižom
Foto: Bonapeti.rs / Oslić

Sigurno ste čuli savjet da ribu jedete jednom sedmično.

Stoga vam donosimo recept za jedno lagano, jednostavno, a nadasve očaravajuće jelo od oslića u rerni sa sosom od paradajza i rižom.

Potrebno vam je:

oslić - 2 fileta, oko 250 grama svaki
paradajz pire - 400 grama, iz konzerve
šećer - 1 kašičica
maslinovo ulje - 5 kašika + za posipanje ribe
bijeli luk - 2 čehna
origano - 1 kašičica, sušeni
biber - 2 prstohvata
riža - 180 g
maslac - 1 kašika, meki
sol - po ukusu
peršun - svjež, za posipanje

Priprema: 

1. Zagrijte tri kašike maslinovog ulja i u njima zapržite kratko čehna bijelog luka isječena na parčiće ili tanke kriške. Vatra ne treba biti jaka.

2. Sipajte paradajz pire, šećer, origano i sol i promiješajte. Ostavite sos da se krčka na slaboj do umjerenoj vatri, a za to vrijeme se pozabavite rižom.

3. Rižu dobro operite. Zagrijte vodu u proporciji s rižom, kakvu je naznačio proizvođač na pakovanju, jer svaka vrsta traži različitu količinu.

Kada provri, stavite dva prstohvata soli, dvije kašike maslinovog ulja i rižu. Kuhajte pod poklopcem 20 minuta i sklonite s vatre, stavite maslac i ostavite šerpu poklopljenu 2-3 minuta.

4. Dok se riža kuha, stavite ribu u namazanu posudu za pečenje kožom na dole. Pospite ili natrljajte solju, maslinovim uljem i biberom.

Ispecite file oslića u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 15 minuta ili malo više, ako su fileti mnogo debeli. Kao cjelina pečena bela riba nema potrebu za dugom termičkom obradom.

5. Servirajte oslić u društvu riže i paradajz sosa. Pospite svježim isjeckanim peršunom i servirajte.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije