Neodoljivi doručak: Pohovani hljeb s jagodama s preukusnim punjenjem
Ako ste iz kreveta ustali neraspoloženi, dan u startu možete popraviti slatkim doručkom.
Donosimo vam recept za neodoljivi pohovani hljeb punjen namazom od lješnjaka, nadjeven crvenim jagodama i posut šećerom u prahu.
Količine su dovoljne za pripremu doručka za četiri osobe pa ih po potrebi prepolovi (ili udvostruči).
Potrebno vam je:
400 g hljeba (starog dan ili dva)
250 ml mlijeka
60 ml slatkog vrhnja
5 velikih jaja
pola kašičice ekstrakta vanilije
1 kašika šećera
2 kašike brašna
četvrtina kašičice praška za pecivo
četvrtina kašičice cimeta
200 g namaza od lješnjaka
Maslac
Šećer u prahu
600 g jagoda + 3 kašike šećera
Priprema:
1. Pomiješajte oprane, očišćene i narezane jagode s tri kašike šećera pa pusti da stoje na sobnoj temperaturi pola sata. Potom ih stavite u frižider.
2. Narežite hljeb na kriške debljine tri centimetra. Zarežite kroz centar svake kriške tako da napravite džepić. U svaki džepić stavite po kašiku namaza od lješnjaka.
3. Umutite jaja s mlijekom, vrhnjem, jajima, vanilijom, kašikom šećera, brašnom, praškom za pecivo i cimetom. Prelijte u plitku posudu. Namočite svaki pripremljeni „sendvič“ s namazom u smjesu s obje strane i pazite da namaz ne iscuri.
4. Zagrijte malo maslaca na tavici pa pecite pohovani hljeb dvije do tri minute sa svake strane na srednje jakoj vatri. Kad poprimi zlatnu boju i postane hrskav, maknite ga s vatre.
Nadjenite pohovani hljeb jagodama pa ga pospite šećerom u prahu, piše Gastro.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.