Neodoljivi doručak: Pohovani hljeb s jagodama s preukusnim punjenjem

Radiosarajevo.ba
Neodoljivi doručak: Pohovani hljeb s jagodama s preukusnim punjenjem
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ako ste iz kreveta ustali neraspoloženi, dan u startu možete popraviti slatkim doručkom.

Donosimo vam recept za neodoljivi pohovani hljeb punjen namazom od lješnjaka, nadjeven crvenim jagodama i posut šećerom u prahu.

Količine su dovoljne za pripremu doručka za četiri osobe pa ih po potrebi prepolovi (ili udvostruči). 

Potrebno vam je:

400 g hljeba (starog dan ili dva)

250 ml mlijeka

60 ml slatkog vrhnja

5 velikih jaja

pola kašičice ekstrakta vanilije

1 kašika šećera

2 kašike brašna

četvrtina kašičice praška za pecivo

četvrtina kašičice cimeta

200 g namaza od lješnjaka

Maslac

Šećer u prahu

600 g jagoda + 3 kašike šećera

Priprema:

1. Pomiješajte oprane, očišćene i narezane jagode s tri kašike šećera pa pusti da stoje na sobnoj temperaturi pola sata. Potom ih stavite u frižider.

2. Narežite hljeb na kriške debljine tri centimetra. Zarežite kroz centar svake kriške tako da napravite džepić. U svaki džepić stavite po kašiku namaza od lješnjaka.

3. Umutite jaja s mlijekom, vrhnjem, jajima, vanilijom, kašikom šećera, brašnom, praškom za pecivo i cimetom. Prelijte u plitku posudu. Namočite svaki pripremljeni „sendvič“ s namazom u smjesu s obje strane i pazite da namaz ne iscuri.

4. Zagrijte malo maslaca na tavici pa pecite pohovani hljeb dvije do tri minute sa svake strane na srednje jakoj vatri. Kad poprimi zlatnu boju i postane hrskav, maknite ga s vatre.

Nadjenite pohovani hljeb jagodama pa ga pospite šećerom u prahu, piše Gastro.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije