Nutricionisti otkrivaju: Mogu li osobe s dijabetesom jesti krompir?

2
Radiosarajevo.ba
Nutricionisti otkrivaju: Mogu li osobe s dijabetesom jesti krompir?
Foto: Allrecipes.com / Krompir / Ilustracija

Iako je krompir skrobno povrće, osobe s dijabetesom ga mogu konzumirati kao dio uravnotežene ishrane. Kada osoba jede, njen organizam pretvara ugljikohidrate i šećere iz hrane u jednostavan šećer nazvan glukoza.

Glukoza ulazi u krvotok i povećava nivo šećera u krvi. Osoba koja nema dijabetes proizvodi i koristi inzulin efikasno. Inzulin je hormon koji omogućava glukozi da uđe u ćelije i koristi se kao izvor energije, čime se smanjuje nivo glukoze u krvi.

Međutim, osobe s dijabetesom ne mogu proizvoditi ili koristiti inzulin efikasno. Zbog toga glukoza ne može ući u ćelije i ostaje u krvi, povećavajući nivo šećera. Iz tog razloga, važno je da osobe s dijabetesom prate unos ugljikohidrata.

Cure informacije: Amerikanci otvorili kineski špijunski balon, ostali su u šoku onim što su pronašli

Cure informacije: Amerikanci otvorili kineski špijunski balon, ostali su u šoku onim što su pronašli

Krompir sadrži ugljikohidrate koji povećavaju nivo šećera u krvi. Ovaj članak istražuje mogu li osobe s dijabetesom jesti krompir, koje vrste krompira su bolje za nivo šećera u krvi, kako ih pripremiti i kuhati te opće prehrambene savjete za osobe s dijabetesom.

Krompir i dijabetes

Američka asocijacija za dijabetes (ADA) preporučuje konzumaciju skrobnog povrća, poput krompira, kao dio zdrave ishrane. Skrob je složeni ugljikohidrat koji se sporije razgrađuje u organizmu u odnosu na jednostavne šećere.

Česta je zabluda da osobe s dijabetesom trebaju izbjegavati krompir i drugu skrobnu hranu zbog visokog glikemijskog indeksa (GI).

Glikemijski indeks (GI) mjeri kako brzo određena hrana podiže nivo šećera u krvi:

  • Nizak GI: 55 ili manje
  • Srednji GI: 56-69
  • Visok GI: 70 ili više

Hrana s niskim ili srednjim GI može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi. Iako neke vrste krompira imaju visok GI, postoje i drugi faktori koji mogu uravnotežiti njihov utjecaj.

Međutim, GI nije jedini pokazatelj utjecaja hrane na šećer u krvi. Glikemijsko opterećenje (GL) pokazuje koliko će glukoze ući u krvotok. Upravljanje veličinom porcija i način pripreme krompira može smanjiti njegov utjecaj na šećer u krvi.

Ako konzumirate hranu s visokim GI, ADA preporučuje kombinovanje s namirnicama niskog GI radi bolje ravnoteže obroka. Također, veličina porcije igra ključnu ulogu u održavanju stabilnog nivoa šećera.

Odgovor na pitanje koje muči jako puno ljudi: Kako neutralisati neugodan zadah od bijelog luka?

Odgovor na pitanje koje muči jako puno ljudi: Kako neutralisati neugodan zadah od bijelog luka?

Još jedan važan faktor je način pripreme. Prženje krompira u ulju ili mastima povećava sadržaj zasićenih i trans masti, što može povećati rizik od srčanih oboljenja. Najzdraviji načini pripreme krompira su kuhanje i kuhanje na pari, jer se tako zadržavaju vitamini, minerali i vlakna, a izbjegava se dodatni unos masti i kalorija.

Šta treba uzeti u obzir?

Osobe s dijabetesom trebaju paziti na količinu krompira koju konzumiraju. Najbolje je jesti krompir kao dio uravnoteženog obroka, kombinovan s namirnicama koje sadrže vlakna, nemasne proteine i zdrave masti.

Hrana bogata vlaknima može pomoći u regulisanju šećera u krvi i povećati osjećaj sitosti nakon obroka. Osobe s dijabetesom trebale bi izbjegavati visokokalorične prelive, poput maslaca, vrhnja ili sira, koji dodaju nepotrebne kalorije i masti.

Najbolje vrste krompira za dijabetes

Slatki krompir je jedna od najboljih opcija za osobe s dijabetesom jer ima nizak GI i sadrži više vlakana od običnog krompira. Također je bogat kalcijem i vitaminom A.

Carisma krompir, vrsta bijelog krompira, također ima niži GI. Russet krompir ima visok GI i trebalo bi ga konzumirati u ograničenim količinama.

Priprema i kuhanje

Način pripreme i kuhanja krompira može uticati na njegov GI i hranjivu vrijednost.

Cijeli krompir ima niži GI od zgnječenog ili izrezanog krompira. Hlađenje krompira nakon kuhanja može smanjiti njegov GI. Najzdraviji način pripreme je kuhanje, kuhanje na pari ili u mikrovalnoj pećnici bez dodatnih sastojaka. Krompir s korom sadrži više vlakana i antioksidanata.

Koja jela od krompira su bolja za dijabetes?

Neka jela s krompirom su pogodnija za osobe s dijabetesom:

  • Krompir salata (ako se koristi lagani majonez i kiselo vrhnje bez dodatnih šećera).
  • Pire krompir i krompir tjestenina nisu preporučeni jer povećavaju GI.
  • Prženi krompir treba izbjegavati zbog visokog sadržaja kalorija i masti.

Savjeti za ishranu

Planiranje obroka može pomoći osobama s dijabetesom u kontroli unosa ugljikohidrata.

Ne želite prezrele banane? Na ovaj način će vam ostati zelene duži period nego inače

Ne želite prezrele banane? Na ovaj način će vam ostati zelene duži period nego inače

Preporučuje se:

Pola tanjira napuniti povrćem s niskim GI, poput:

  • Brokule
  • Mrkve
  • Karfiola
  • Paprike
  • Špinata i zelenog lisnatog povrća
  • Paradajza
  • Četvrtina tanjira može sadržavati skrobnu hranu i nemasne proteine.

Brojanje ugljikohidrata može biti korisna tehnika za upravljanje dijabetesom. Ljekar ili nutricionista može preporučiti dnevni unos ugljikohidrata prilagođen potrebama svake osobe.

Zaključak

Krompir je skrobno povrće bogato ugljikohidratima i može podići nivo šećera u krvi. Prekomjerna konzumacija može otežati kontrolu šećera kod osoba s dijabetesom.

Međutim, krompir je dobar izvor vitamina, minerala i vlakana te se može uklopiti u zdravu ishranu.

Kombinovanje umjerenih porcija krompira s namirnicama niskog GI može pomoći u uravnoteženju šećera u krvi. Također, kuhanje ili kuhanje na pari bez dodataka osigurava da krompir ostane niskokaloričan i zdrav izbor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije