Naučnici su bili iznenađeni: Ova ukusna hrana pomaže smanjiti rizik od dijabetesa

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici su bili iznenađeni: Ova ukusna hrana pomaže smanjiti rizik od dijabetesa
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Novo istraživanje donosi rezultate koji bi mogli biti pravo iznenađenje za ljubitelje tamne čokolade.

Studija objavljena ovog tjedna u Britanskom medicinskom časopisu sugerira da konzumiranje tamne čokolade – više nego mliječne ili bijele čokolade – može biti povezano s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, hronične bolesti koja nastaje kada su nivoi šećera u krvi previsoki.

Istraživanje navodi osnovne analize koje pokazuju da su učesnici koji su jeli više od pet porcija bilo koje vrste čokolade sedmično imali 10 posto manju stopu dijabetesa tipa 2 u poređenju s onima koji nikada ili rijetko jedu čokoladu. Međutim, kada se istraživanje fokusiralo na vrste čokolade, otkrilo je da su ljudi koji su jeli više od pet porcija tamne čokolade sedmično imali 21% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u poređenju s onima koji nikada ili rijetko jedu čokoladu.

Olimpijski komitet BiH: Lana Pudar najbolja sportistkinja za 2024. godinu

Olimpijski komitet BiH: Lana Pudar najbolja sportistkinja za 2024. godinu

Studija nije otkrila da konzumiranje mliječne čokolade posebno ima veze s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2. Umjesto toga, utvrđeno je da je konzumacija mliječne čokolade povezana s dugoročnim povećanjem tjelesne mase. (Prekomjerna težina ili gojaznost smatraju se faktorom rizika za dijabetes tipa 2.)

Osnovne analize koje su procjenjivale ukupnu konzumaciju čokolade obuhvatile su 192.208 učesnika, a isključeni su ljudi koji su već imali dijabetes, kardiovaskularne bolesti ili rak. Sekundarne analize koje su procjenjivale podvrste čokolade obuhvatile su 111.654 učesnika, a isključeni su ljudi koji su sami prijavili dijabetes, kardiovaskularne bolesti ili rak, među ostalim isključenjima. Učesnici svih analiza ispunjavali su upitnike o svojoj ishrani tokom različitih vremenskih perioda, a istraživanje se proteže na više od 30 godina.

Dr. Qi Sun, vanredni profesor na Harvardovoj T.H. Chan školi za javno zdravlje, rekao je za NPR da su istraživači bili "malo iznenađeni" obimom povezanosti između konzumiranja tamne čokolade i smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2.

Preporučena veličina porcije za tamnu čokoladu, koja ima i druge zdravstvene prednosti, je između 28 i 56 grama, prema članku na web stranici Cleveland Clinic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije