Odgovor na pitanje koje muči jako puno ljudi: Kako neutralisati neugodan zadah od bijelog luka?

Ako želite ojačati imunitet i zaštititi se od gripe ili prehlade, uz čaj, med i limun, obavezno uključite bijeli luk u ishranu.
Ova moćna namirnica, zahvaljujući svojim antibakterijskim, antivirusnim, antigljivičnim, antiparazitskim i antioksidacijskim svojstvima, pomaže u borbi protiv infekcija. Osim toga, istraživanja pokazuju da može biti korisna i u prevenciji raznih vrsta raka.
Naše mame i bake odavno su znale za zdravstvene benefite koje pruža bijeli luk, no njegova mana je uporan miris koji se osjeti satima nakon konzumacije. Srećom, postoji način da se to ublaži.

Cure informacije: Amerikanci otvorili kineski špijunski balon, ostali su u šoku onim što su pronašli
Snažan miris bijelog luka zadržava se jer se tokom probave u krvotok oslobađaju sumporni spojevi. Zato vodice za ispiranje usta nisu dovoljno učinkovite u prikrivanju mirisa. Međutim, određene namirnice mogu pomoći.
Stručnjaci preporučuju da uz bijeli luk ili nakon obroka koji ga sadrži jedete jabuke, zelenu salatu, celer, cikoriju, krompir, peršun, metvicu, bosiljak ili gljive. Ove namirnice sadrže fenole, spojeve koji reagiraju sa sumporom iz bijelog luka i pomažu u neutralizaciji neugodnog mirisa.
Ovu tvrdnju naučnici su potvrdili analizom putem masenog spektrometra, koji pokazuje prisutnost molekula na osnovu njihove mase. Nakon što su ispitanici konzumirali navedene namirnice, zabilježeno je značajno smanjenje nivoa sumpora u dahu.
Iako metvica sadrži najviše fenola i pokazala se kao najdjelotvornija, istraživače je iznenadila i visoka učinkovitost lista zelene salate, iako sadrži manje fenola u odnosu na ostale namirnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.