Imate loš zadah nakon što pojedete bijeli luk? Evo kako da spriječite neugodan miris
Ako se bojite gripe ili prehlade, uz čaj, med i limun, svakako jedite bijeli luk.
Ojačat će imunitet, a zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava držat će infekcije dalje od vas. Studije također potvrđuju da bijeli luk može poslužiti kao odlična prevencija mnogih vrsta raka.
Znaju to dobro naše mame i nane koje su često pribjegavale za bijelim lukom, ali uz jednu neugodnu nuspojavu – neugodni miris bijelog luka nakon jela osjeća se još satima.
Amorim nije zadovoljan napadom: Za novu devetku Manchester spremio 146 miliona maraka
Kako ne biste izbjegavali bijeli luk zbog neugodnog mirisa, imamo rješenje.
Razlog zbog kojeg snažni miris bijelog luka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tokom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora. Upravo zato osvježavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris bijelog luka.
Ali neke namirnice hoće. Istraživači tvrde da bi uz bijeli luk ili nakon jela bijelog luka trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krompir, peršun, metvicu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u kemijskoj reakciji reagirati sa sumporom iz bijelog luka i tako neutralizirati snažan miris.
Nemojte ove namirnice držati u frižideru: Samo im štetite
Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, nivo sumpora bila je značajno niža u dahu volontera.
Najviše fenola ima u metvici, ali naučnike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, učinkovito suzbija miris bijelog luka, piše Vecernji.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.