Bijeli luk: Efikasno sredstvo protiv nametnika i štetnika na povrću i voću - evo kako ga koristiti

0
Radiosarajevo.ba
Bijeli luk: Efikasno sredstvo protiv nametnika i štetnika na povrću i voću - evo kako ga koristiti
Foto: Pixabay / Bijeli luk

Bijeli luk se smatra kao jedno od najzdravijih povrća na svijetu. Agroklub piše kako baš bijeli luk zauzima jedno od najznačajnijih mjesta što se tiče zaštite ovih vrsta od bolesti i štetnika.

Odličan je kao dezinfekcijsko sredstvo, odnosno čisti biljke od štetnih insekata, a djeluje i na mnoge bolesti.

Na portalu također navode da budući da bijeli luk sadrži alicin koji mu daje ljutinu, i sumpor, može se koristiti u prvim tretmanima kod jabuka protiv krvave uši. Dovoljna su dva tretmana da bi se spriječilo širenje kolonija uši.

Ekskluzivni snimci | Akcija "Omerta": Pogledajte kako specijalci i službenici FUP-a vrše pretres

Ekskluzivni snimci | Akcija "Omerta": Pogledajte kako specijalci i službenici FUP-a vrše pretres

U prskalicu od 10 litara dodajte dvije do tri litre vode u kojoj je dva do tri dana bilo potopljeno pola kilograma narezanog ili samljevenog bijelog luka, potom tu mješavinu razblažite sa sedam litara vode. Možete dodati i malo vode u kojoj je bio otopljen domaći sapun radi boljeg prijanjanja na površinu debla ili na pupoljke.

Količina luka proporcionalno se povećava s količinom utrošene vode, odnosno, kilogram u 20 litara vode. Bilo bi dobro da se ulije vrela voda, kako bi se prije oslobodio sumpor iz luka. Ova moćna biljka sadrži i kalij, jod, selen, fosfor, kalcij, željezo i ostalo.

Isto tako navode da je bijeli luk odličan u borbi protiv pepelnice na jabukama kao i plamenjače povrća. Preventivno korišten, sprječava pojavu plamenjače na rajčici, paprikama, krastavcu, mahunama. Koriste se iste doze kao i za sprječavanje razvoja krvave uši.

U smjesi s ljutom mljevenom paprikom, čili paprikom, mljevenim paprom, octom i cimetom, postiže odlične rezultate u borbi protiv bilo kojeg štetnika. Neće doći do napada buha, osica, gusjenica itd, piše Agroklub.

Ovakva mješavina prvenstveno je idealna za manje voćnjake, ali i za vrtove i plastenike, čak i veće površine pod plastenicima. Dobri rezultati postižu se i u kombinaciji s crvenim lukom. Voda u kojoj stoje bijeli luk i crveni luk nakon nekoliko mjeseci doslovno pocrni i po njoj plivaju mali crvići s bičevima. Kada se to dogodi znajte da je takva voda puna hranjivih tvari koje služe za prihranu, ali i zaštitu usjeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije