Naučnici tvrde da ova biljka može pomoći oko prestanka pušenja: Pogledajte rezultate studije

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici tvrde da ova biljka može pomoći oko prestanka pušenja: Pogledajte rezultate studije
Foto: Pexels / Kućne biljke

Tamno zeleni, dugi (u obliku koplja), rebrasti listovi, koji rastu u rozeti, usmjereni prema gore oblikuju ovu u našim područjima jako dobro poznatu biljku, trputac ili bokvicu.

Listovi su ti koji su primarni u korištenju ove biljke u razne svrhe, a najbolje ih je brati u proljeće/ljeto kada su zdravi i zeleni, najbolje između maja i augusta.

Vjerovatno vam je već poznato da se bokvica može koristiti u ljekovite svrhe na razne načine. Poznato je da može poslužiti kao flaster za rane jer sadrži sastojke koji ubijaju klice na ranama i služi kao dezinficijens, smanjuju upalu i ubrzavaju proces zacjeljivanja. Također možete napraviti natopljeno ulje i koristiti ga na koži za ublažavanje svrbeža kože.

ASA Bolnica i Međunarodni medicinski univerzitet u Beču donose izvrsnost u zdravstvu

ASA Bolnica i Međunarodni medicinski univerzitet u Beču donose izvrsnost u zdravstvu

Biljni čaj od bokvice je daleko poznat lijek za pluća, za ublažavanje nadražene plućne sluznice i olakšavanje kašlja i disanja stoga može biti od pomoći za ublažavanje simptoma peludne groznice i blage astme, piše na The District Herbalist.

Iako je ovo već godinama poznat lijek, nedavno je provedeno istraživanje o utjecaju ovog biljnog čaja u borbi protiv pušenja. Tačnije, istraživanje je bilo usmjereno ka dokazivanju da ovaj čaj smanjuje potrebu za unos nikotina pa je stoga odličan za one koji žele prestati pušiti.

Istraživanje u kratko prenosi Thieme Connect te navodi kako je glavni cilj studije bilo utvrditi učinke Plantago majora na modificiranje želje za duhanom.

Ovo je rješenje kada vam vrt napadnu rovci: Riješite ih se na vrlo jednostavan način

Ovo je rješenje kada vam vrt napadnu rovci: Riješite ih se na vrlo jednostavan način

Prospektivna studija provedena je na nasumično odabranih 30 pacijenata koji su pohađali bolnicu Bakson Homeopathic Medical College and Hospital. U studiju su uključene odrasle osobe u dobi od 15 do 60 godina koje su pokazale zavisnost o duhanu.

U ovoj studiji slučajevi su pregledavani svake 2 sedmice. Ishod studije mjeren je promjenama rezultata Fagerstrom testa.

Rezultat istraživanja donosi da je primijećeno da je od 30 slučajeva, 27 (90%) slučajeva pokazalo promjenu u zavisnosti o duhanu, dok 3 (10%) slučajeva nije pokazalo nikakvu promjenu.

Za procjenu ove promjene ovisnosti o duhanu u obzir su uzeti rezultati Fagerstrom testa pacijenata prije i poslije liječenja. Statistička analiza provedena je korištenjem parnog t testa.

Nevjerovatan trik sa biljnom kupkom: Klijanje biljke zagarantovano

Nevjerovatan trik sa biljnom kupkom: Klijanje biljke zagarantovano

Značaj je prihvaćen na p vrijednosti < 0,05 kako bi se procijenile razlike prije i nakon uzimanja lijeka. Početna srednja vrijednost ± SD FTND bila je 6,93 ± 1,41 koja se poboljšala na 5,33 ± 1,32 nakon liječenja.

Upareni t test pokazao je da su gore navedene promjene bile statistički značajne (p < 0,005) što pokazuje značajno smanjenje pacijentove ovisnosti o duhanu i pokazuje da Plantago major utječe na smanjenje žudnje za duhanom.

Ovi rezultati potvrđuju prastara zapažanja stalnih homeopatskih stručnjaka u vezi s upotrebom Plantago Majora u smanjenju žudnje za duhanom, posebno u sadašnjem scenariju kada veliki broj korisnika duhana planira ili razmišlja o prestanku pušenja.

Biljni čaj od trputca možete napraviti na sljedeći način:

Punu čajnu žličicu lišća (svježih ili suhih), prelijte kipućom vodom i ostavite 10 minuta. Nakon što se ohladi konzumirajte 3 šolje dnevno, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije