Ovo je rješenje kada vam vrt napadnu rovci: Riješite ih se na vrlo jednostavan način

2
Radiosarajevo.ba
Ovo je rješenje kada vam vrt napadnu rovci: Riješite ih se na vrlo jednostavan način
Foto: EPA / Vrtni ineskt

Iskusni vrtlari dobro znaju da ih svake godine čeka ista borba kada je u pitanju zaštita vrta, a to je ona s nametnicima i insektima.

Iako puževi, lisne uši ili drugi nametnici mogu biti jako naporni i napraviti veliku štetu, ipak je rovac taj koji uništava sve što mu se nađe na putu. Ovaj se insekt može pojaviti već u martu, posebno ako su temperature natprosječno visoke.

Rovci obično prezimljuju duboko ispod zemlje, ispod različitih materijala, u blizini kuća i slično, gdje je temperatura stabilnija i povoljnija za njihovu aktivnost. Kada se one ustale između 10°C i 25°C, oni se aktiviraju tražeći hranu.

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Rovci su svejedi, što znači da jedu biljke, druge insekte, crve, čak i male glodavce i ostale organizme koji se mogu naći u tlu. Njihova prehrana ovisi o dostupnosti hrane i okolini u kojoj se nalaze. Kada su u pitanju biljke, zanimljive su im različite vrste povrća, od mrkve, krumpira, repe i rotkvice, pa do zelenih biljaka kao što su salata, špinat, kupusnjače, a mogu oštetiti luk, češnjak, mladu presadnicu rajčice i druge vrste.

U Agroklubu navode da je u njegovu suzbijanju najvažnija prevencija.

Bitno je prostor održavati čistim. Redovito uklanjajte otpad, lišće i ostatke hrane iz vrta jer to može privući rovce. Kompostište smjestite na najudaljeniji dio, jer u njegovoj blizini ima gujavica, crva i drugih organizama koji ih mogu privući.

Ovo odmah izbacite iz dvorišta: Privlači zmije kao magnet

Ovo odmah izbacite iz dvorišta: Privlači zmije kao magnet

Održavajte dobru drenažu u vrtu jer rovci vole vlažnost. Također, pazite gdje ostavljate posude s kišnicom.

Rahljenjem zemlje vilama, omest ćete ih u zadržavanju u vašem vrtu. Smetaju im i vibracije pa u tu svrhu možete u zemlju zabosti plastičnu bocu kojoj ste odrezali dno, postaviti metalnu šipku na koju ste postavili limenku izrezanu "u vjetrenjaču".

Privucite prirodne neprijatelje, kao što su ptice grabljivice, gušteri, krtice, kokoši, patke ili drugi korisni insekti poput mrava.

Doktorica otkrila kako najlakše izvaditi krpelja iz kože: Bezbolno i bez čupanja

Doktorica otkrila kako najlakše izvaditi krpelja iz kože: Bezbolno i bez čupanja

Naravno, svi oni trebaju biti u ravnoteži jer pojava nekih od njih može također biti štetna za vaš vrt.

Posadite biljke čiji mirisi će odbiti rovce, a to su lavanda, piskavica, ruzmarin, matičnjak. Odbijaju ga i češnjak i luk, ali kako znamo, nekada niti to ne pomaže jer se upravo s ove dvije vrste povrća rovci rado posluže.

U slučaju da se već pojavio, postoji više načina kako ga se riješiti na prirodan način: lovnim posudama, mamcima, korom krumpira, uljem, usoljenom ribom, ljuskama jaja i drugim metodama, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije