Bijeli luk je namirnica sa dugom tradicijom: Napravite ovaj napitak i riješite se nesanice

0
Radiosarajevo.ba
Bijeli luk je namirnica sa dugom tradicijom: Napravite ovaj napitak i riješite se nesanice
Foto: Pexels / Ilustracija / Bijeli luk

Smatra se da su bijeli luk prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi.

Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog intenzivne arome i okusa, bijeli luk se ne koristi kao povrće u užem smislu, ali prije svega kao dodatak mnogim jelima. Prema svom sastavu ima visoku nutritivnu vrijednost.

Sjemenka bijeli luka sadrži vodu, bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vlakna i minerale: natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, željezo, sumpor. Glavni vitamini prisutni u bijeli luku: karoten, vitamina E, B1, B2, B3 i vitamin C. Zdravstvenu vrijednost mu daje eterično ulje koje sadrži sumpor (okus i miris) i biljni antibiotik - alicin, piše Agroklub.

Mioković: Srbija i njeni političari nemaju monopol nad Prebilovcima. To su žrtve fašizma

Mioković: Srbija i njeni političari nemaju monopol nad Prebilovcima. To su žrtve fašizma

Cink i visoke koncentracije već sumpornih spojeva poput alicina, dokazano prirodno potiču opuštanje, pomažući vam da brže utonete u san. Bijeli luk također može pomoći u čišćenju začepljenih gornjih dišnih puteva ako patite od prehlade te tako olakšava noćno disanje i smanjuje hrkanje, piše The GariLc Farm.

Kako možete koristiti bijeli luk za liječenje nesanice?

Ključan za zdravu kožu: Ove namirnice povećavaju proizvodnju kolagena

Ključan za zdravu kožu: Ove namirnice povećavaju proizvodnju kolagena

Uživajte za večeru u pilećoj supi koja je bogata bijelim lukom, kako biste svom tijelu dali izdašnu dozu svježeg alicina i cinka ili probajte topli, mliječni napitak s malo bijeli luka i meda. Neki ljudi tvrde da možete imati koristi od uspavljujućih nuspojava bijelog luka, a da ga zapravo ne konzumirate. Vjeruje se da svježi režanj bijelog luka stavljen ispod jastuka djeluje umirujuće na živčani sistem zahvaljujući sumpornim spojevima koje bijeli luk oslobađa. Naravno, možda će trebati neko vrijeme da se naviknete na miris bijelog luka, ali sigurno se isplati za dobar san!

Kako biste u potpunosti iskoristili nevjerovatna zdravstvena svojstva bijelog luka, isprobajte ovaj tradicionalni lijek prije spavanja:

Sastojci

• 1 šolja mlijeka

• 1 komad bijelog luka, zgnječen

• 1 kašičica tekućeg meda ili po ukusu

U šolju mlijeka dodajte komad protisnutog bijelog luka i smjesu lagano zagrijte u loncu.

Nakon što smjesa krčka oko tri minute, maknite s vatre i dodajte med.

Popijte ga oko pola sata prije željenog odlaska na spavanje kako biste uživali u njegovim uspavljujućim blagodatima, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije