Nutricionista tvrdi: Jedan napitak može biti ključ za poboljšanje zdravlja crijeva

1
Radiosarajevo.ba
Nutricionista tvrdi: Jedan napitak može biti ključ za poboljšanje zdravlja crijeva
Foto: Pexels / Ilustracija

Svi težimo zdravijem načinu života, a dok su uravnotežena ishrana i redovno vježbanje ključni, tu je još mnogo toga. Jedan često zanemaren aspekt je zdravlje crijeva. Pravilna konzumacija hranljivih tvari može značajno uticati na vaše opšte blagostanje.

Prema riječima jedne nutricionistkinje, postoji jednostavan i jeftin način za poboljšanje zdravlja crijeva bez promjene svakodnevne rutine. Rješenje se krije u započinjanju dana s određenim napitkom koji je svima lako dostupan.

Gianna je nedavno na TikToku podijelila tri ključna savjeta za zdravija crijeva, a njen prvi prijedlog je da svako jutro pijete "toplu vodu" prije početka dana. Za dodatni podsticaj, preporučuje dodavanje "elektrolitnog praha" u vodu, iako samo topla voda može pomoći u stimulaciji probave.

U Sarajevu uhapšen maloljetnik koji lažno dojavljivao bombe u školama!

U Sarajevu uhapšen maloljetnik koji lažno dojavljivao bombe u školama!

"Pijte toplu vodu na prazan stomak. Ja uzmem oko 910 ml. Dodajte neki elektrolitni prah", kaže nutricionistkinja. "Možete dodati i himalajsku so i limunov sok ili malo jabukovog sirćeta. Ovaj napitak će vas hidrirati i poboljšati vaše raspoloženje, kao i pomoći u obnavljanju prirodne ravnoteže tečnosti i potaknuti probavu."

Osim toga, naglasila je da jutarnju kafu nikada ne bi trebalo piti na prazan stomak. Ne traži se da se potpuno odreknete kofeina, već da ga kombinujete s "dobro izbalansiranim doručkom".

"Jedite dobro izbalansiran doručak uz ili prije kafe", savjetuje ona. 

Gianna je takođe naglasila važnost uključivanja fizičke aktivnosti u jutarnju rutinu. Rekla je da je ključno započeti dan kretanjem, što "značajno pomaže probavi" jer pokreće krv nakon spavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije