Ako ovo primijetite na vašim noktima hitno posjetite doktora: Može ukazivati na ozbiljne probleme

0
Radiosarajevo.ba
Ako ovo primijetite na vašim noktima hitno posjetite doktora: Može ukazivati na ozbiljne probleme
Foto: Mayo klinika / Nokti/Ilustracija

Doktorica Dana Brems apelira na ljude da hitno potraže medicinsku pomoć ako primijete promjene prilikom pritiska noktiju.

"Pulsirajuće" nijanse ružičaste i bijele ispod nokta mogu signalizirati ozbiljan problem sa srcem, što nikako ne smijete zanemariti.

Ovaj specifičan simptom poznat je kao Quinckeov znak u medicinskom svijetu i često je povezan s aortnom insuficijencijom, stanjem u kojem srčani zalistak ne zatvara pravilno. "Ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme, može dovesti do zatajenja srca, a u nekim slučajevima čak i do smrti," upozorava dr. Brems.

Biden najavio nove sankcije: "Očito je da je Iran debelo skrenuo s puta..."

Biden najavio nove sankcije: "Očito je da je Iran debelo skrenuo s puta..."

U videu objavljenom na TikToku, dr. Brems je detaljno objasnila kako prepoznati Quinckeov znak te prikazala primjer na noktima. "Ako ovo primijetite, morate odmah posjetiti doktora", istaknula je.

Važno je reagirati brzo

@footdocdana

Quincke's sign, also known as Quincke's pulse, is a physical exam sign that indicates chronic severe aortic regurgitation (aortic insuffiency) #Doctor #doctorreacts #doctorsoftiktok #learnsomethingnew #medical #surgery #medicalvideos #doctors #podiatry #podiatrist #footsurgeon #surgeon #surgeons #nurse #nurses #healthcare #scrublife #medicalhumor #scrubslife #podiatric #medicine

♬ Lucifer's Waltz - Secession Studios

Simptom se može otkriti jednostavnim pritiskom na nokat ruke ili noge, pri čemu se u ležištu nokta vide pulsirajuće kapilare. To je znak da aortni zalistak ne funkcionira ispravno, što znači da se krv vraća u srce umjesto da bude potisnuta u tijelo, piše Net.hr.

"Ovo stanje može dovesti do ozbiljnih posljedica ako se zanemari", upozorava dr. Brems. "Quinckeov znak je primjer kako naizgled suptilan znak može ukazivati na veliki problem, zato je važno reagirati brzo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije