Zdravlje i hrana / Neugodan problem nadustost, a lako se rješava

15. 04. 2021. u 21:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nadutost je često posljedica stvaranja plinova, zatvora i loših prehrambenih navika. Ne samo da vas može smetati pri obavljanju svakodnevnih obaveza, već može biti i fizički vrlo neugodno.

Na sreću, nije nemoguće riješiti ovaj problem kako bi se osjećali ugodnije u svojoj koži, ali i novim farmericama.

Kako smo spomenuli, puno je razloga zašto možete biti naduti, od previše hrane do zadržavanja vode, ali nutricionisti nude najčešći uzrok ovoj pojavi, te tvrde kako se radi o neravnoteži crijevne mikrobiote – što bi bio zbroj svih mikroorganizama, u ovom slučaju u crijevima, u kojima živi oko 100 milijuna živih bakterija, od kojih nisu sve loše, piše zdravlje.ba.

“Neki ljudi mogu baš zbog disbalansa crijevne mikrobiote stalno patiti zbog nadutosti, drugim riječima u toj situaciji vladaju „loše“ bakterije, a ne one „dobre“ koje se nalaze u crijevima“, pojasnila je Keri Gans, nutricionist i autor knjige Male promjene u prehrani.

Crijevna mikrobiota je dom velikom broju mikroorganizama koji nastanjuju veliko crijevo, a oni pomažu pri razgradnji hrane, vitamina, proizvodnji hormona, podrška su imunološkom sustavu i zdravlju crijeva, a čak mogu utjecati na raspoloženje i mentalno zdravlje.

Zdravlje crijeva, ukratko, ima utjecaj na zdravlje cijelog organizma a koliko će ona biti zdrava, ovisi o bakterijama koje se u njima nalaze, a kako smo spomenuli, odgovorna su i za raspoloženje, energiju, imunitet i mogućnost koncentracije.

Kada je ravnoteža bakterija u crijevima poremećena, posljedica može biti nadutost.

Možete sebi pomoći nekim vježbama kako biste smanjili doživljaj stresa, a možete pokušati i tako da duboko udahnete 4 puta prije obroka kako biste opustili crijeva i um. Jedite polako bez distrakcija i žvaćite svaki zalogaj više puta, nemojte brzo jesti.

Jedite više probiotika: Spriječiti pojavu nadutosti možete tako da unosite dobre namirnice u organizam. Probiotici su živi organizmi za koje se zna da će pomoći pri održavanju zdravlja crijeva. Možete ih pronaći u jogurtu i nekim fermentiranim proizvodima.

Pazite šta jedete, osluškujte svoj organizam. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)