Super voćka / Jabuke su naši saveznici protiv nadutosti i za bolju probavu

15. 09. 2018. u 14:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U jabuci ima i do 40 procenata vitamina C, sadrži i vitamine A, E, B1, B2, B6 i beta karoten. Sadrži i minerale kalij te kalcijum, fosfor i željezo. Bogata je polifenolima – biljnim spojevima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost.

Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznato je i vrlo cijenjeno jabukovo sirće.

Prosječno, voda čini 82 posto težine ploda, ugljenih hidrata ima oko 12 posto, masti i bjelančevina zajedno oko jedan posto, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko jedan posto, piše 24sata.hr.

Osim osnovnih tvari, jabuka sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer, organske kiseline, u vrlo malim količinama sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, aromatične tvari i boje. Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pogotovo kada ih jedeš sa žitaricama.

Protiv tromosti, nadutosti i pokvarenog želuca – tokom nekoliko sedmica tri puta na dan pojesti po jednu kiselu jabuku srednje veličine 1 do 2 sata prije ili nakon jela.

Protiv proliva – jesti naribane jabuke ili kompot od jabuka. Posebno se preporučuje korištenje kiselih jabuka. Naribane jabuke ne zaslađivati, a prije nego što se pojedu, ostaviti ih malo na vazduhu da potamne.

Za bolju probavu – redovno jesti pečene ili kuhane jabuke ili kompot od jabuka, posebno u zimskom periodu. Preporučljivo je poslije doručka i večere pojesti po dvije svježe jabuke. Terapija traje pet dana. Savjeti su preuzeti iz časopisa Astral.

Dijetna namirnica

S obzirom na to da je kalorijski siromašna (100 g jabuke ima oko 40 kalorija), čini se dobrim izborom i kod redukcijskih dijeta. Također, jabuku možete koristiti u terapijske svrhe, što dodatno opravdava njenu konzumaciju.

Naprimjer - za regulaciju stolice i stabilizaciju crijevne flore pojesti natašte jednu do dvije sirove (ili pečene) jabuke; za podsticanje znojenja kod visoke temperature, u prokuhanu kašu od jabuka, dodajte med i limunov sok te pijte vruće.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA