Evo razloga zašto trebate piti jabukovo sirće svako jutro

Radiosarajevo.ba
Evo razloga zašto trebate piti jabukovo sirće svako jutro

Najpopularnija vrsta sirćeta je jabukovo. Kao što naziv govori, jabukovo sirće je nastalo drobljenjem i cijeđenjem jabuke. Osim u medicinske svrhe, ovo sirće se prvenstveno koristi kao konzervans u prehrani, kao marinada ili preljev za salate.

Evo razloga zašto trebate piti jabukovo sirće svako jutro!

Snižava šećer u krvi

Najznačajnija upotreba jabukovog sirćeta u medicinske svrhe je snižavanje razine šećera u krvi. Konzumiranje ove vrste sirćeta pomaže pacijentima sa dijabetesom tipa 2.

Pojačava osjećaj sitosti

Istraživanja su pokazala da konzumiranje može povećati osjećaj sitosti. Isto tako, duža konzumacija jabukovog sirćeta može dovesti do gubitka težine. U jednom istraživanju dokazano je da su osobe koje su konzumirale sirće, jele od 200 do 275 kalorija manje.

Uništava loše bakterije

Sirće ima antibakterijska svojstva zbog kojih se koristi kao konzervans. Također se koristi za čišćenje i dezinfekciju. Hipokrat je koristio sirće za čišćenje rana prije više od 2000 godina.

Može izliječiti upalu grla

Sirće može eliminirati infekciju koja uzrokuje upalu grla. Jednostavno treba ispirati grlo mješavinom sirćeta i tople vode u omjeru 1:1 čim osjetite peckanje ili bol.

Može spriječiti probavne smetnje

Pomiješajte jednu kašiću meda i jednu kašiku jabukovog sirćeta u čaši tople vode. Popijte ovu smjesu pola sata prije jela i spriječite probavne smetnje.

Odčepljuje nos

Zbog visokog udjela kalija u jabukovom sirćetu, sirće može rastvoriti sluz koja se nakuplja unutar nosnih prolaza. Jednostavno pomiješajte kašiku jabukovog sirćeta u čaši hladne vode i popijte, piše Centar zdravlja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije