Kada voće postaje štetno za zdravlje?

Radiosarajevo.ba
Kada voće postaje štetno za zdravlje?
Voće je prirodan izvor hranjivih tvari i treba biti dio svakodnevne prehrane.

No, previše voća može biti štetno. Donosimo vam osnovne smjernice prema kojima se trebate voditi kada je pitanju konzumacija voća.

Pripazite na porijeklo voća

Ako jedete voće koje nije uzgajano unutar njegove sezone, onda bi bilo najbolje da ga ni ne jedete. Ovo voće sadrži veliku razinu pesticida, zbog čega definitivno želite ograničiti njegov unos. Radije konzumirajte smrznuto voće jer je zdravije od svježeg voća, koje nije uzgajano unutar sezone, kako piše Centar zdravlja.

Voćni sokovi se ne računaju pod voće

Voćni sok je bliže ispijanju samog šećera iz voća nego jedenju pravog, cjelovitog voća. Jedna porcija je 250 mililitara. Ispijanje voćnog soka vrlo lako može uzrokovati nagle promjene u razini šećera u krvi. Ako već pijete voćne sokove, pomiješajte ga s vodom ili sokom od povrća koje ne sadrži šećere.

Pripazite na ugljikohidrate

Voće je odličan izvor ugljikohidrata koji brzo podižu razinu energije. Prekomjerni unos ugljikohidrata može potaknuti stvaranje masnog tkiva. Voće se računa kao izvor ugljikohidrata, stoga nemojte jesti druge izvore, kao što su riža ili kruh. Jedna porcija voća je otprilike veličine šake i u danu možete pojesti 3 porcije, ali u razmaku od najmanje 3 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije