Neodoljivi specijalitet: Bogati, začinjeni umak i meso koje se topi od mekoće

0
Radiosarajevo.ba
Neodoljivi specijalitet: Bogati, začinjeni umak i meso koje se topi od mekoće
Foto: Pixabay / Ilustracija

Donosimo vam odličan recept za nadaleko poznato grčko jelo stifado koje je po sastojcima i načinu pripreme najbliže gulašu.

Bogati mesni umak začinjen toplim začinima toliko je dobar da ćete ga poželjeti pomazati s tanjira, a junetina je božanstveno mekana i fino aromatizirana. Stifado možete poslužiti uz sitnu tjesteninu, rižu ili uz dobar pire.

Želite li biti što bliži autentičnom receptu, dio luka zamijenite ljutikom i nemojte je nasjeckati nego je kuhajte u komadu.

Zbog čega Emir Spahić nije došao na press?

Zbog čega Emir Spahić nije došao na press?

Sastojci

  • 1kg luka 
  • 750 g kg junetine
  • 400 g nasjeckanog paradajza
  • 200 ml crnog vina (po želji)
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 3 kašike vinskog sirćeta
  • 1 kašika koncentrata paradajza
  • 1 list lovora
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • 2-3 klinčića
  • 1/2 štapića cimeta (ili 1/4 kašičice cimeta u prahu)
  • so, biber

Priprema

Meso narežite na kockice pa ga u serijama prepržite sa svih strana na vrelom ulju. Maknite ga iz teće i poklopite, a na istu masnoću dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne omekša, ali nemojte dopustiti da posmeđi.

Dodajte koncentrat paradajza, kratko propirjajte pa ulijte vino, pustite da alkohol ispari pa dodajte meso, paradajz, sirće, so, lovorov list, klinčiće, cimet i muškatni oraščić te dolijte vode koliko treba da meso bude pokriveno.

Pustite da zakuha, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko 1 i pol sat ili duže, dok meso potpuno ne omekša, a umak se zgusne.  Pred kraj kuhanja izvadite lovorov list i štapić cimeta,  provjerite treba li dodati još soli i sirćeta te popaprite po ukusu, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije