Kuhari ribu ne valjaju u brašno, već u ovaj sastojak: Ne upija ulje, a bude i ukusnija i hrskavija
Iako kaloričnija, riba je za mnoge najljepša pohovana. A, kako pohovanje može da bude pipav posao, imamo neke trikove kako da sebi olakšate posao.
Naime, ovaj trik će vam pomoći da riba bude još hrskavija i ukusnija. Plus, neće upiti ulje.
U pitanju je sastojak kojim ćete zamijeniti brašno, a koji većina ima u svojoj kuhinji – gustin.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Gustin ili kukuruzni skrob napravit će zaštitni omotač oko ribe, piše Krstarica, ona će biti hrskava, a neće imati mogućnost da upije previše ulja i bude masna.
Sastojci:
- 1 kg ribe po vašem izboru (pogodna je i morska i riječna)
- 200 gr gustina
- 3 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- drugi začini po vašem izboru
- ulje za prženje
Priprema:
Ribu isijecite na komade, posolite uobičajeno i ostavite u frižideru. Ovo je najbolje da uradite dan ranije, ali može i nekoliko sati prije prženja. Gustin stavite u činiju, dodajte jednu kašičicu soli, a onda i biber, bijeli luk i ostale začine po vašem izboru. Sve dobro sjedinite.
Ulje sipajte u dublju posudu - i to veću količinu kako bi riba "plivala" u istom, pa dobro zagrijte.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.