Idealan su dodatak na vašem tanjiru: Pohovane tikvice iz rerne sa parmezanom
Pohovane tikvice pečene u rerni, hrskave su poput čipsa, aromatične i brzo gotove. Mogu se jesti kao toplo ili hladno predjelo ili dodatak glavnom jelu.
S obzirom na to da nije zahtjevna priprema ovog jela, idealne da upotpunite svoju iftarsku sofru.
Sastojci
- tikvice
- so
- mljeveni biber
- začini po želji (origano, peršun, vegeta...=
- ulje
- 2/3 od ukupne količine pšeničnog brašna
- 1/3 kukuruznog brašna
- jaje
- parmezan iz kesice
Priprema
Prema količini tikvica odredite broj jaja i sve ostalo, bitno je samo da stavite 1/3 kukuruznog brašna, od njega će tikvice biti hrskave. Začine birajte po želji, sve što volite.
Tikvice ogulite skroz ili samo površinski dio ili ako volite i ako su mlade, ne morate ih guliti. Izrežite ih na krugove debljine do pola centimetra.
Austrijanci donijeli odluku o Bleiburgu
U zdjelici pomešajte brašno i začine, a u drugoj umutite jaja. Tikvice prvo umočite u brašno, a zatim u jaja i redjajte na papir na plehu.
Odozgo ih pospite sjeckanim peršunom i parmezanom i poprskajte malo uljem. Pecite u dobro zagrijanoj rerni na 220 stepeni, 10-ak minuta, dok porumene.
To je to!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.