Specijalitet za iftar: Donosimo vam recept za najukusnije klepe

0
Radiosarajevo.ba
Specijalitet za iftar: Donosimo vam recept za najukusnije klepe
Foto: Okusi.eu / Klepe

Klepe su vrsta hrane koju nalazimo pod istim ili sličnim imenom u raznim kuhinjama, od Turske pa do Afganistana, a veoma su poznate i kod nas u Bosni i Hercegovini.

Ovi mali komadići hrane su obično napravljeni od tankog tijesta koje se puni različitim nadjevima, uglavnom mesom, ali i zeljem i sirom, a zatim se oblikuju u male trokutove.

Postoji mnogo različitih načina kako se klepe mogu pripremiti, ali osnovni proces uglavnom uključuje nekoliko koraka.

Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara

Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 500 g mljevenog mesa
  • 2 jaja
  • 1 glavica luka
  • 3 česna bijelog luka
  • 1 šolja kiselog mlijeka ili pavlake
  • so i biber po želji
  • rastopljeni maslac
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • malo ulja

Priprema 

Prosijte brašno, dodajte so, jaja, ulje, pa vodom umijesite tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider na pola sata.

Dok tijesto stoji u frižideru pripremite meso. Dodajte mesu malo vode, posolite i pobiberite po želji, pa umiješajte sitno narezanu glavicu luka. Dobro promiješajte, pa ostavite smjesu da stoji 20-ak minuta.

Recept za jelo koje uvijek oduševi: Brza pita sa špinatom i tri vrste sira

Recept za jelo koje uvijek oduševi: Brza pita sa špinatom i tri vrste sira

Tijesto razvucite oklagijom na pobrašnjenom stolu u veliki pravougaonik. Neka jufka bude debela dva, tri milimetra.

Rezačem za pizzu ili nožem izrežite tijesto na kvadratiće.

U međuvremenu na ringlu stavite veći lonac sa dva, tri litra vode koju ste posolili i pouljili i pustite da prokuha.

Na svaku kocku tijesta stavite kašičicu smjese od mesa ili toliko da tijesto možete oblikovati u trokut. Rubove tijesta premažite bjelancem da se lakše zalijepe prilikom oblikovanja trokuta.

U prokuhanu vodu spuštajte klepe i kuhajte ih tri, četiri minute. Kad isplivaju na površinu pustite ih još minutu, dvije da se kuhaju, a potom ih šupljikavom velikom kašikom vadite na tanjir.

Više je načina posluživanja klepa

Za početak usitnite bijeli luk i pomiješajte ga sa kiselim mlijekom.

Za iftar pripremite pitu od tikvica: Trebat će vam samo četiri sastojka

Za iftar pripremite pitu od tikvica: Trebat će vam samo četiri sastojka

U tavi zagrijati maslac, pa dodajte klepe lagano dodajući po malo vode u kojoj su se kuhale. Nakon pet minuta dinstanja dodajte na svaku klepu dvije, tri kašike kiselog mlijeka sa bijelim lukom i po želji mljevene paprike.

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa, složite klepe u maslacem namazani pleh, prelijte kiselim mlijekom sa bijelim lukom, pospite mljevenom paprikom i pecite 15-20 minuta.

Treći način posluživanja je da klepe koje ste izvadili iz vruće vode stavite na tanjire, premažete kiselim mlijekom kojem ste dodali sjeckani bijeli luk i pospete mljevenom paprikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije