Recept za jelo koje uvijek oduševi: Brza pita sa špinatom i tri vrste sira

1
Radiosarajevo.ba
Recept za jelo koje uvijek oduševi: Brza pita sa špinatom i tri vrste sira
Foto: Kitchen Treaty / Pita koju ćete često praviti

Spoj lisnatog tijesta, mladog špinata i sira baš uvijek dobro prolazi.

Ako biste za iftar ili ručak htjeli pripremiti nešto brzo i jednostavno, pročitajte recept za slasnu pitu sa špinatom koja je gotova za svega pola sata, a dragim ljudima izmamit će osmijeh na lice.

Sastojci:

  • paket gotovog lisnatog tijesta
  • 500 g špinata
  • 200 g kremastog sira
  • 100 g feta sira
  • 100 g naribane gaude
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 jaje
  • ulje
  • žumanjak + kašika pavlake

Priprema:

Svježi špinat kratko blanširajte (nakratko uronite u kipuću vodu). Potom ga ohladite i narežite nasitno. Na malo ulja prepržite sitno sjeckani bijeli luk pa dodajte špinat. Kratko sjedinite i začinite po želji. Špinat sklonite s vatre i kratko prohladite. Dodajte kremasti, ribani i feta sir i jaje pa napravite kompaktnu smjesu.

Komičan susret Enisa Bešlagića i Senada Bašića: "Važno je da se guramo"

Komičan susret Enisa Bešlagića i Senada Bašića: "Važno je da se guramo"

Gotovo lisnato tijesto nadjenite smjesom od špinata i sira i zarolajte. Roladu izrežite na komade debljine dva prsa i posložite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Na samome kraju pomiješajte žumanjak i pavlaku pa premažite komade pite. 

Pecite pola sata u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. Poslužite vruće ili hladno uz omiljenu proljetnu salatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije