Recept za jelo koje uvijek oduševi: Brza pita sa špinatom i tri vrste sira
Spoj lisnatog tijesta, mladog špinata i sira baš uvijek dobro prolazi.
Ako biste za iftar ili ručak htjeli pripremiti nešto brzo i jednostavno, pročitajte recept za slasnu pitu sa špinatom koja je gotova za svega pola sata, a dragim ljudima izmamit će osmijeh na lice.
Sastojci:
- paket gotovog lisnatog tijesta
- 500 g špinata
- 200 g kremastog sira
- 100 g feta sira
- 100 g naribane gaude
- 2 češnja bijelog luka
- 1 jaje
- ulje
- žumanjak + kašika pavlake
Priprema:
Svježi špinat kratko blanširajte (nakratko uronite u kipuću vodu). Potom ga ohladite i narežite nasitno. Na malo ulja prepržite sitno sjeckani bijeli luk pa dodajte špinat. Kratko sjedinite i začinite po želji. Špinat sklonite s vatre i kratko prohladite. Dodajte kremasti, ribani i feta sir i jaje pa napravite kompaktnu smjesu.
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
Gotovo lisnato tijesto nadjenite smjesom od špinata i sira i zarolajte. Roladu izrežite na komade debljine dva prsa i posložite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Na samome kraju pomiješajte žumanjak i pavlaku pa premažite komade pite.
Pecite pola sata u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. Poslužite vruće ili hladno uz omiljenu proljetnu salatu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.